Meneer de sneeuwuil kent z’n klassieken. “Peultjes bestaan pas 500 jaar. Echt waar. In 1536 kruisten een paar slimme Hollandse boeren wat boontjes en kwam dit succesnummer uit de bus. Het werd een hit van Engeland tot China. De Chinese naam is Ho Lan Dau, dat Hollands boontje betekent. Dat verzin je toch niet.
DAAR ZIT WAT IN
Hou ze tegen het licht en je ziet dat het peultje zwanger is van een paar mini-doperwten. Die zitten vol vitamine C en A, vezels, foliumzuur, ijzer, kalium en calcium.
MANGETOUT
Zo heten ze in het Frans (manger = eten en tout = alles) dus ‘eet alles’. Omdat je ze niet hoeft te doppen.
KINDEREN AAN DE PEULTJES
Dat lukt wel. Ze zien er leuk uit en je kunt er doorheen kijken: beregezellig die jonge doperwtjes op een rijtje. Je kunt ze rauw eten maar dat is geen aanbeveling met kinderen. Die hebben ze liever gestoomd, geblancheerd of geroerbakt. Niet te lang, zorg dat ze knapperig blijven. Dus laat ze na het stomen of blancheren uitlekken in een vergiet en spoel kort af onder ijskoud stromend water. Daar blijven ze ook fris groen van.
DOE DE KEET PROEF
Peultjes gaan heel goed samen met andere groente, zoals bijvoorbeeld doperwten of wortel. Maar deze oer-Hollandse Peultjes integreren ook prima met Arabische getinte gerechten, zoals in Couscous Kameel.