snackgroenten Laura Emmelkamp Keet Smakelijk

groente eten: jong geleerd, oud gedaan

Baby’s van vijf maanden krijgen vaak veel te veel zoete drankjes en geen groenten. Jaap Seidell pleitte daarom onlangs tijdens het symposium ‘Gezond Opgroeien, weten wat werkt’ voor veel meer voedingsvoorlichting aan jonge ouders 

‘De eerste duizend dagen van een baby zijn ontzettend van belang voor het aanleren van voedingspatronen en de voedingskeuzes van kinderen’, zegt Seidell. Handig voor ouders om te weten, is bijvoorbeeld dat kinderen al vanaf 4 maanden erg nieuwsgierig zijn naar nieuwe smaken en structuren. Die fase duurt tot een jaar of twee. Maak daar gebruik van en biedt zoveel mogelijk nieuwe dingen aan.

voorkom neofobie

Meer variatie in het menu vermindert de kans op neofobie. Dat is een mooi woord voor het verschijnsel: `Lus ik nie…. want ken ik nie…’ Een heel normale peuterfase, maar wel knap lastig bij het aanleren van een gezond voedingspatroon. Begin daarom zo vroeg mogelijk met variëren. Want verschillende smaken leren waarderen is niet alleen oergezond voor een baby/peuter, je legt ook de basis voor een heel smakelijk leven.  ‘Wat je je baby leert in de eerste duizend dagen, eet je kind op achtjarige leeftijd nog steeds’ aldus Seidell.

3 kerstomaatjes en 1 sperzieboon

Momenteel eet 79% van de peuters te weinig groente, minder dan 40 gram per dag. Dat komt neer op 3 kerstomaatjes en 1 sperzieboon. Maar ze hebben 50 tot 100 gram per dag nodig. Meer mag ook, want veel groente eten heeft alleen maar voordelen.

Het tijdstip waarop je die groente aanbiedt, is ook niet onbelangrijk. Nu krijgen peuters 94% van hun groente tijdens de avondmaaltijd. Dat is geen ideaal tijdstip. Vaak zijn ze te moe en hebben ze geen zin om te eten. De oplossing? Groente ook op andere momenten aanbieden.

Bij het ontbijt: Een sapcentrifuge doet wonderen. Doe er appel, wortels en een bietje in, dat levert een zoet en kleurig sapje op. Peuters zijn er dol op. Crackertje met wat geprakte avocado is ook een geweldige start. Of een broodje met wat jonge kaas en plakjes tomaat.

Bij de lunch: Een bekertje soep (zonder zout) in plaats van een glas melk is goed voor de variatie. Voor je het weet heeft jouw peuter om 12 uur ’s middags al meer dan 50 gram groente op.

Tussendoortje: Geef kinderen overdag wat vaker een bakje rauwkost met kleine stukjes komkommer, wortel en kerstomaat. Voedt wel, maar vult niet al te veel. Dus blijft er ruimte voor de warme maaltijd.

hou vol

Gemiddeld duurt het 5 tot 10 keer voor een kind aan een nieuwe smaak is gewend. Denk dus niet: `Mijn kind lust geen avocado, want ik heb het al 3 keer geprobeerd.’ Accepteer dat het soms wel 10 keer duurt voor kinderen een ‘nieuwe’ groente lusten. Gewoon een kleine pauze inlassen en na een tijdje weer laten proeven, al is het maar 1 piepklein hapje.

maak het gezellig

Smaakvoorkeuren worden niet alleen door het eten zelf bepaald, maar ook door de sfeer aan tafel. Als het gezellig is, zullen peuters eerder en meer eten. En ze imiteren ook erg graag. Dus als jij geniet van een lekkere salade en dagelijks voldoende groente op je bord schept, zal je kind dat echt gaan overnemen. Papa en mama vinden het lekker, dus ik doe mee!

Peuter Soepboek = groente XL

Wil je extra tips, inspiratie en recepten waarmee je meer groente op het menu van je peuter zet? Bestel dan het Peuter Soepboek:

Keet Smakelijk Peuter Soepboek

Dit is de hoeveelheid groente die Nederlandse peuters momenteel gemiddeld op een dag eten: 3 kerstomaatjes en 1 sperzieboon.

voedingsvoorlichting aan jonge ouders groentetips kinderen peuters en baby's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *