recept voor wortelburger

wortel-groenteburgers

Gisteren een lading groenteburgers gemaakt. Van winterpeen en verse kruiden. We aten ze met een salade en een volvette yoghurtsaus. Het resultaat viel erg in de smaak hier, bij zowel groot als klein.

  • 1 eetlepel boter
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 300 gram winterpeen, grofgeraspt (grappig genoeg is ‘winterpeen’ het heel jaar door verkrijgbaar)
  • ½ theelepel curcuma
  • platte peterselie, 4 eetlepels gehakt
  • verse dille, 2 eetlepels gehakt
  • pot kikkererwten (400 gram)
  • peper en zout
  • olijfolie

voor de yoghurtsaus:

  • biogarde yoghurt
  • crème fraîche
  • verse munt
  • citroensap
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stoof de ui en knoflook in wat boter. Een minuut of 5. Dan de curcuma en de wortel erbij. Alles omscheppen en nog een paar minuten zachtjes bakken. Maal ondertussen de kikkererwten fijn (maar niet al te) met behulp van een staafmixer, of in de keukenmachine. Voeg een klein beetje olijfolie toe, zodat het net wat smeuïger wordt.

Haal de pan van het vuur en stort alles in een grote kom. Laat even afkoelen en voeg dan de kikkererwten, verse kruiden, peper en zout toe.

Vorm met je handen 8 balletjes en druk ze voorzichtig plat tot burgers, Verwarm wat olie in een pan en bak de burgers aan beide kanten een minuut of 2, tot ze een mooi kleurtje krijgen. Hevel alles over naar een ovenshaal of bakplaat en zet nog een minuut of 15 in de oven.

De saus maakte ik op basis van 50% yoghurt en 50% crème fraîche. Lekker vet dus. Wil je ‘m lichter? Gewoon minder crème fraîche gebruiken (of helemaal weglaten). Niet vergeten de fijngehakte munt, peper, zout en een kneepje citroen toe te voegen. Keet Smakelijk!


2 reacties

  • of ipv creme fraiche kokosroom hmm 🙂 beetje komijn door je burger

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *