bloemkoolburgers

grote bloemkolen

” ‘K heb hele grote bloemkolen, bloemkolen, bloemkolen ‘k heb hele grote bloemkolen, ooh wat zijn ze groot!” Kijk, zo komt die carnavalshit van André van Duin – alias meneer de Bok – nog steeds goed van pas. Want wie 12 van deze sappige bloemkoolburgers tegelijk wil bakken heeft een hele grote bloemkool nodig.

voor 12 bloemkoolburgers / maken: 15 minuten / bakken & in de oven: 20 minuten

dit heb je nodig

  • 1 grote bloemkool – voor ongeveer 700 gram bloemkoolroosjes
  • 140 gram volkoren meel
  • 3 eieren
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • zest van 1 biologische citroen
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 100 gram geraspte kaas

zo maak je de burgers

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Snij de bloemkool door midden en haal de roosjes eraf. Het is de bedoeling dat je ongeveer 700 gram bloemkoolroosjes van de bloemkool haalt. Je kunt ook 2 kleine bloemkolen gebruiken, zeg maar tegen André van Duin dat Keet Smakelijk het goed vindt 😉

 

grote bloemkolen

3. Maak ‘couscous’ van de bloemkool met de foodprocessor door een paar keer op de pulse knop te drukken. Let op: niet alles tegelijk in de mengkom werpen. Werk in 2-3 batches, anders maal je de onderste helft tot pap en komt de bovenste helft ongemalen uit de strijd. En dat wordt lastig burgers bakken.

grote bloemkolen

4. Doe de bloemkoolcouscous in een grote mengkom en voeg de rest van de ingrediënten toe: komijn- en  paprikapoeder, zout, eieren en het meel. Rasp de schil van een biologische citroen, deze ‘zest’ geeft een frisse boost aan de burgers.

citroenzest bloemkoolburgers

5. Er moet een samenhangend geheel ontstaan, dat niet al te ‘nat’ is, omdat de burgers anders tijdens het bakken uit elkaar vallen. Dus voeg eventueel nog wat extra meel toe als dat nodig is.

6. Zet dan een grote koekenpan op middelhoog vuur, en verwarm daarin wat olie. Neem telkens een schep van het bloemkoolmengsel en vorm er met vochtige handen burgers van.

grote bloemkolen

7. Bak telkens vier burgers tegelijk. Zo’n 2-3 minuten aan beide kanten.

8. Leg de burgers op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif ze voor een minuut of tien in de oven. Strooi er de laatste 3 minuten nog wat geraspte kaas over.

9. Serveer met een knapperige salade. Keet Smakelijk!

grote bloemkolen

grote bloemkolen tip

Tijdens het bakken lal je natuurlijk vrolijk mee met André van Duijn. Of maak een ‘mental note’ voordat  je boodschappen gaat doen: “ik heb hele grote bloemkolen.” Dan weet je zeker dat je de rest van de dag deze songtekst niet meer uit je hoofd krijgt.

bloemkoolburgers over?

Ze zijn  2-3 dagen houdbaar in de koelkast. Of vries ze in, dan zijn ze wel 2-3 maanden houdbaar. Handig voor dagen als je geen tijd hebt om te koken: haal ze ’s morgens uit de vriezer en zet ’s avonds in een paar minuten iets lekkers en gezonds op tafel.

nee nou wordt ie mooi!

Google even verder op ‘carnavalshit André van Duin’. Vroeger vond ik er geen bal aan, maar als ik nu die filmpjes kijk, lig ik dubbel. Wat dacht je van deze tekst: “Nee nou wordt ie mooi… Nou ja, ontzettend.” Ik zeg: geniaal!

kinderkookboek met ballen

Ken je ons nieuwe, bekroonde kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat al? Super kado voor je kind, neefje, buurmeisje…

Bestel ‘m hier.

Of stuur een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan krijg je er gratis biologisch tomatenzaad bij. yes!

Meer weten over het boek en de aanpak? Kijk dan eens hier.

lekkerste vegetarische kookboek van het jaar


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *