Featured Video Play Icon

het aardappel kookspel

Je kunt aardappels gewoon in de pan kieperen, maar het is veel leuker als je er een gooi-en-mik spelletje van maakt. Ondertussen stampen Liz & Polly ook nog even een volwassen avondmaaltijd in elkaar. Met zoete en gewone aardappels, postelein en een knapperig kuiltje rauwkost. Check onze nieuwste Kookvlog & Let’s rock met die aardappels en postelein!

voor 4 personen / maken: 15 minuten / aardappels koken: 20 minuten

ingrediënten

 • 600 gram iets kruimige aardappels
 • 400 gram zoete aardappel
 • 300 gram postelein (of spinazie, andijvie, veldsla, of ijsbergsla)
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 grote lekkere appel, of 2 kleine
 • handje hazelnoten

voor de dressing

 • 10 sprietjes bieslook
 • 1 deciliter yoghurt
 • 1 eetlepel olijfolie
 • kneepje citroen
 • ½ theelepel dijonmosterd

zo maak je het

Schil de gewone aardappels en de zoete, oranje aardappels en snij ze in grove stukken. Kook de aardappels in 20-25 minuten gaar in een grote pan met water en een theelepel zout. Zoete aardappels hebben een kortere kooktijd, dus doe die pas na 5 minuten bij de rest van de aardappels in de pan.

liz en polly wegen aardappels

#ChefHetSamen #aardappels

Chef Het Samen #ChefHetSamen Keet Smakelijk

Was ondertussen de postelein en laat ‘m uitlekken in een vergiet. Hak de postelein wat fijner.

postelein wassen

Rooster de hazelnoten lichtjes in een droge koekenpan. Blijf er even bij staan, want voor je het weet branden ze aan en dat is zonde. Hak de hazelnoten grof en zet even opzij.

Snij de bleekselderij in dunne plakjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snij in kleine stukjes. Kneepje citroensap erover zorgt dat de appel niet gaat verkleuren. Meng de appel en bleekselderij met de hazelnoten.

Keet Smakelijk

voor de dressing: Snij de bieslook fijn en doe het samen met alle andere ingrediënten in een jampot of een flesje. Goed schudden, en klaar is je dressing. Meng de dressing door de rauwkost.

yoghurt bieslook dressing

Keet Smakelijk

kinderen koken

Giet de pan met aardappels af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht. Stamp alle aardappels. Giet er wat van het bewaarde kookvocht bij en 2 eetlepels olijfolie om het smeuïg te maken. Meng de rauwe postelein door de gestampte aardappels.

#ChefHetSamen Chef Het Samen Keet Smakelijk

Schep de stamppot op en maak met een opscheplepel een kuiltje in het midden. In ieder kuiltje een dot rauwkost scheppen. Voor nog meer afwisseling en contrast: bak wat (vega)spekjes en strooi ze over de stamppot. Keet Smakelijk!

Chef Het Samen Keet Smakelijk

postelein

Je hebt winterpostelein en zomerpostelein. Je zou dus denken dat ie het hele jaar wel te krijgen is, maar dat is zeker niet het geval. Als het ‘s winters te warm is (zoals tegenwoordig nogal eens gebeurt) dan denkt de postelein dat het voorjaar is en gaat ie bloeien. Dan balen de boeren, want zo bloemetje is leuk, maar je kunt het niet meer als groente verkopen want het smaakt voor geen meter. Dus let goed op, als je postelein voorbij ziet komen, meteen kopen en een lekker stamppotje mee maken! Postelein kun je bij een aantal supermarkten online bestellen. Maar ook bij de betere groenteboer en bij Willem & Drees, die lokale producten rechtstreeks van de boer aan huis leveren.

tip

Als er geen postelein is, kun je deze stamppot ook met ijsbergsla, andijvie, jonge spinazie of ijsbergsla maken.

Chef Het Samen #ChefHetSamen

Stamp het voort

Heb je deze Chef Het Samen stamppot zelf gemaakt? Laat ons weten wat je er van vindt. Of maak een foto en deel ‘m via social media met de hashtag #ChefHetSamen.

Keet Smakelijk

Bestel de boeken van Keet Smakelijk

groentetips


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *