hoeveel vezels

lust je ook een broodje…

Dochterlief maakte deze vakantie een conceptueel ontbijtje voor haar vader, waarmee ze ook een prima toekomstvoorspelling deed. Dat inspireerde tot een blog over poep en hoeveel vezels je moet eten, want die twee hebben alles met elkaar te maken.

Zonder vezels wordt je ontlasting bijvoorbeeld hard en droog, en dan is naar de WC gaan geen pretje. Een gemiddelde van 1 grote boodschap per dag is prima. Als je kind minder dan 3 keer per weekt poept, is er waarschijnlijk sprake van verstopping. Meer vezels eten en meer drinken is dan vaak de oplossing. We hadden een mooi schema van hoeveel vezels een mens moet eten maar dat was veel minder praktisch dan de maïstest. Doet het altijd goed bij kinderen. Wil je weten wat jouw score is?

maïstest

Je begint door ze een flinke maïs op te laten knagen. Maïs is knalgeel en het buitenste laagje is vrijwel onverteerbaar. Dat valt dus wel op als dat in je drol zit. Schrijf op een groot papier hoe laat je je mais hebt gegeten. Hang dat papier – voorzien van ieders naam – op de WC. Als je de gele stukjes in je poep ziet, weet je hoe laat het is. Doet je spijsvertering er langer dan 24 uur over, dan moet je waarschijnlijk meer vezels eten.

hoeveel vezels eten vrachtwagenchauffeurs?

De poeptest klinkt vies, maar weet je wat veel viezer is? Eten dat een paar dagen in je lichaam aan het rotten en gisten is. Vezels helpen dat voorkomen. Een test van de BBC met vrachtwagenchauffeurs bewees dat. Een trucker die vette uitsmijters, snacks en koeken at, deed er 42 uur over om de troep uit te poepen. Zodra die vezelrijk en met fruit op weg ging, had ie na 12,5 uur al een gezonde drol. Da’s 30 uur sneller.

vezelrijk spul

Vrees niet: vezels zijn geen harde of taaie stukjes in het eten. Integendeel, je proeft of ziet ze niet. Voedingsvezels vind je in plantaardige producten: groente, fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst, noten, linzen, bonen. In zuivel, vlees en vis zitten gegarandeerd geen vezels.

tips voor meer vezels

Wil je meer vezels eten? Koop dan volkorenbrood of roggebrood. Hele vruchten bevatten veel vezels, met schil nog meer. Gedroogde vruchten zitten er vol mee, maar vruchtensap is vezelloos. Rauwkost: ook prima. En alle groenten, bonen en peulvruchten. Zo simpel is het om voldoende vezels binnen te krijgen. Bijkomend voordeel: vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, maar er zitten geen calorieën in. Een volkoren boterham verzadigd bijvoorbeeld beter en langer dan een witte boterham. Hierdoor vermindert ook de trek in allerlei onzin tussendoortjes.

stel je voor…

Als iedereen voldoende vezels eet, hoeven we nooit meer reclames te zien van vrouwen die speciale yoghurt eten, omdat ze niet naar de wc kunnen.

hoeveel vezels

kinderkookboek met ballen!

Heb je thuis een jonge chef in de dop? Houdt jouw buurmeisje, neefje of nichtje van koken? Check dan hier ons nieuwste kinderkookboek.

chef het samen met tomaat

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel het boek hier

voorbeelden binnenwerkkoken met kinderen

 

kookboek van de maand

koken met kinderen

Behalve recepten staan er ook kweekinstructies in dit boek. Want zelf kweken is hip en zelfgekweekte tomaten, die smaken natuurlijk extra lekker!

kookboek van de maand

wat zeggen anderen?

“De kinderen loodsen je op zeer geestige wijze door de recepten, met veel grappen en grollen. Aanstekelijk, zo’n kookboek met gezonde recepten, waar je ook nog eens heel hard om kunt lachen. Ook als volwassen kind krijg je trouwens zin om met dit alles aan de slag te gaan. Helemaal van deze tijd en ideaal voor kids, vanaf een jaar of 8 kun je al beginnen.” Kookboek van de Maand

“Wat een geweldig kookboek voor (en door!) kinderen. Door de stripvorm en de geestige illustraties nodigt het zeer uit tot het bekijken en maken van de (gezonde, óók wel eens fijn dat het geen zoete cupcakes zijn) gerechten, top!” – Esther

“Eindelijk een origineel kinderkookboek dat aansluit bij de beleving en humor van kinderen” – kookboekenrecensies

Bestel Chef Het Samen met tomaat hier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *