biologisch gezonder Keet Smakelijk

is biologisch gezonder?

Kakelverse biologische sperziebonen, zo van het land in de pan. Dat die super heerlijk zijn, hoeven we niet te bewijzen. Maar is zo’n portie biologisch gezonder dan sperziebonen van ‘gangbare teelt’?

het grote plaatje

Er wordt veel gediscussieerd over de vraag of biologisch gezonder is. Het antwoord is duidelijk en simpel: Ja. Omdat biologische gewassen niet genetisch gemanipuleerd worden en omdat er geen chemische pesticiden worden gebruikt bij de teelt. Wat er niet op gespoten wordt, kun je ook niet binnen krijgen. Bovendien blijft de bodem er een stuk gezonder en vruchtbaarder bij. En het is beter voor alle mensen die groenten en fruit verbouwen om zonder deze bestrijdingsmiddelen te werken. Kortom, een gezonde en duurzame keuze.

voedingswaarde

Of de voedingswaarde hoger ligt, is lastiger te onderzoeken. Hoewel een paar grote wetenschappelijke studies wel in het voordeel van de biologische boeren wijzen. Biologische melk heeft een betere vetzuursamenstelling dan gewone melk. Het bevat bijvoorbeeld 70% meer alfa linoleenzuur (omega-3) dan gewone melk. In biologische aardappelen, kool, uien, sla, tomaten en tarwe zitten meer vitaminen en mineralen (zoals vitamine C, ijzer en zink). Significante en representatieve cijfers uit wetenschappelijk onderzoek.

Toch blijven er wetenschappers die beweren dat biologisch of niet-biologisch geen bal uitmaakt. “Als er meer vitamines en mineralen in zitten en minder gifstoffen, is dat nog geen bewijs dat biologisch gezonder is.” Leg dat je kinderen maar eens uit.

kippen

TNO deed samen met drie andere professionele partijen een experiment. Ze gaven twee groepen kippen precies hetzelfde voer, met één verschil: de ene helft was van bespoten teelt, de andere van onbespoten komaf. Een paar TNO-analisten vonden het weggegooid geld. Het voer was zo goed als identiek. Zelfde granen, zelfde hoeveelheden…. Dat kon nooit wat uitmaken.

Toch wel. De ‘onbespoten’ kippen hadden een lager gewicht en herstelden sneller van ziekten. De onderzoekers waren verrast. Als kippen na zo’n korte tijd al kwieker door het leven gaan, wat zal dat dan voor mensen betekenen?

biologisch gezonder? aap gaat ervoor!

Een ander experiment rond de vraag ‘is biologisch gezonder?’ Heel anders en simpeler van opzet: In Denemarken gaven verzorgers apen bespoten bananen en biologische bananen. Ze zagen er precies hetzelfde uit. Welke banaan kiest de aap? De biologische. Altijd. Net als andere dieren. Die pikken biologische teelt er feilloos uit.

smaak

Smaakt biologisch beter? Dat wisselt. Veel mensen vinden biologisch beter smaken, en wij vaak ook. Maar er bestaan ook slappe biologische bonen en verlepte andijvie. Een rubberen wortel blijft een rubberen wortel, ook als die biologisch is. Altijd je ogen en neus gebruiken als je boodschappen doet; laat je niet zomaar verblinden door het etiket ‘biologisch’. Lekker kritisch blijven, dan heb je straks de beste spullen in je tas.

luxe

Ben je een slechte ouder als je niet voor biologisch kiest? Natuurlijk niet. Voldoende groente eten is veel belangrijker dan wel of niet biologisch eten. De meeste Nederlandse groenten blijven onder de veiligheidsnorm, als het om restjes landbouwgif gaat. We leven in grote luxe in Nederland. Kies voor biologisch indien mogelijk en check of het er goed uit ziet. Zo niet, dan wordt het ‘gewone’ teelt. Net zo lekker en ook beregezond. O ja, nog even dit: biologisch is heus niet altijd duurder. Een zak voorgesneden sla is vaak duurder dan een krop biologische sla, en ook in de biowinkels barst het van de aanbiedingen

biologisch gezonder

biologisch gezonder

Bestel hier de boeken van Keet Smakelijk

biologisch gezonder


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *