Jamie Oliver sugar tax frisdrank

Jamie Oliver heft extra belasting op frisdrank

Gisteren  maakte Jamie Oliver bekend dat hij een ‘sugar tax’ gaat heffen op alle frisdrank in zijn restaurants. Oliver vindt dat frisdrank net als tabak belast zou moeten worden: ‘I’ve seen first-hand the heart-breaking effects that poor diet and too much sugar is having on our children’s health and futures.’

De maatregel is bedoeld als statement naar de overheid, die volgens Oliver niet slagvaardig genoeg is in het terugdringen van overgewicht en obesitas onder kinderen. Met de belasting op frisdranken denkt Oliver in het eerste jaar alleen al 80.000 pond op te halen. Dat geld zal worden gebruiken voor ‘food education’. Ook verwacht hij dat de verkoop van frisdrank in zijn restaurants zal dalen, aangezien zo’n tax ontmoedigend werkt. Dit is in de praktijk al gebleken in Mexico, waar de verkoop van frisdrank met 6% daalde, sinds er vanaf januari 2014 belasting (10%) op frisdrank wordt geheven.

ikea doet ook mee

Ikea doet ook mee in de strijd tegen suiker. Het concern doet alle frisdrank in de ban en komt met fruitwater. Het fruitwater bevat 50 procent minder suiker. Het is verkrijgbaar in zes verschillende smaken en bevat uitsluitend natuurlijke smaak- en kleurstoffen. Goed initiatief, nu de frisdrankautomaten op scholen er nog even uit.

Zowel Jamie als Ikea hebben een voortrekkersrol. Er is heel wat gaande in frisdrankland en deze twee initiatieven jagen het veranderende denken en doen rondom suiker/frisdrank – in relatie tot overgewicht en gezondheid – flink aan.

tips

Meer lezen over frisdrank? Dat kan hier.

En hoe je water drinken interessant voor kinderen maakt, lees je in deze post en dit recept.

hipster watercafé water drinken op scholen JOGG


2 reacties