kerstsoep recept pompoendoep

vakantietip!

Onze buurmeiden Liz & Polly houden wel van een lolletje. Zelfs van een simpele kerstsoep maken ze een wervelende kookshow met zang & dans. Maar ze delen ook hun coole tip om een pompoen doormidden te splijten. Bekijk snel het filmpje met alle instructies. En ga daarna ook zelf de keuken in!

voor 4-6 personen / maken: 15 minuten / koken 20 minuten 

dit heb je nodig voor de kerstsoep

  • 1 oranje pompoen (ongeveer 1 kg)
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 8 deciliter water
  • 2 groentebouillonblokjes
  • ½ limoen

zo maak je deze kerstsoep

Je vraagt je misschien af, hoe je zo’n grote pompoen met dikke schil ooit de pan in hakt.

kerstsoep

Maar eigenlijk is het heel gemakkelijk: want als je ‘m hard op de grond gooit, valt ie heel eenvoudig in stukken uit elkaar. Zo, dat heb je snel gefikst.

kerstsoep

Schillen is niet nodig, want de schil wordt zacht als je ‘m kookt. Je moet alles natuurlijk wel even goed wassen onder stromend water. Daarna de pitten verwijderen en de pompoen in kleinere stukken snijden.

kerstsoep recept

Dan ga je de rest hakken en snijden: Snij de ui in ringen en bleekselderij in stukjes. Hak 1 knoflookteentje fijn, of gebruik een knoflookpers. Verwijder de pitjes uit 1 rode peper en hak ook de rode peper fijn. Rasp 1 cm gemberwortel (schilletje hoef je niet te verwijderen).

kerstsoep

Dan doe je alles in de pan: verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit de ui 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bleekselderij, knoflook, peper en gember toe en fruit alles 2-3 minuten. Doe dan de stukken pompoen bij de rest in de pan. Voeg 1 theelepel curcuma toe en schep alles goed om.

Doe er 1 blikje kokosmelk bij (400 mililiter) + 8 deciliter water + 2 (groente)bouillonblokjes. Breng de soep aan de kook. Als de soep kookt, het vuur lager draaien en ongeveer 20 minuten zachtjes laten pruttelen.

Zet na 20 minuten het vuur uit en voeg het sap van een halve limoen toe.

Pureer de soep met een staafmixer of in de blender (in de blender gaat het sneller). Pas op dat niet alles over de rand van de pan spat als je de staafmixer gebruikt.  En als je de blender gebruikt: Laat de soep dan eerst een beetje afkoelen.

kerstsoep pompoen snijden & schillen

en bij deze soep horen natuurlijk: kerststerren

Wat is er eigenlijk zo ‘Kerst’ aan deze soep? Nou, om eerlijk te zijn: helemaal niets. Want hij is ook lekker als het al lang geen Kerstmis meer is. Maar de komende dagen zet je natuurlijk wel even je Kerstmuts op en bak je er snel een stel bladerdeeg sterren bij. Et voilà: zo zet je heel eenvoudig 100% kerstsoep op tafel. Tadaaa!

dit heb je nodig voor de kerststerren

  • 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
  • 1 eigeel

zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Dit duurt een paar minuten. Steek vervolgens de ‘koekjes’ uit. Haal de vormpjes voorzichtig los van het plastic velletje. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

borrelhapje voor kerst

Roer de eidooier los met een vork. Bestrijk de bladerdeegkoekjes met behulp van een kwastje met wat eigeel (daar gaan ze straks mooi van glanzen).

kerstsoep bladerdeeg koekjes

Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes 5 à 7 minuten, tot ze opbollen en mooi goudgeel en knapperig zijn.

aan tafel!

Schep de kerstsoep in kommen en versier ze met een bladerdeegkoekje. Merry X-Mas!

kerstsoep chef het samen

Hou je van koken en zien we jou vaker in de keuken?

Dan hebben we een leuk bericht voor jou: want ons nieuwe kinderkookboek is onlangs van de pers gerold: Chef Het Samen met tomaat.

kinderkookboek

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm, dus kinderen kunnen er heel eenvoudig zelf mee aan de slag, want alles wordt stap voor stap uitgelegd #maarecht
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel hier

chef het samen

Met tomaat als rode draad, in combinatie heel veel andere verse ingrediënten. Gemaakt met jongens en meiden uit de buurt. Alles is getest door de kinderen zelf. De recepten zijn in stripvorm, dus iedereen kan er heel eenvoudig zelf mee aan de slag.

het mafste kinderkookboek chef het samen keet smakelijk

Naast recepten staan er ook kweektips in het boek, want moestuinieren is hip en je eigen oogst eten is natuurlijk nog leuker!

het mafste kinderkookboek chef het samen met tomaat

 

kinderkookboek chef het samen

Ideaal kook- en kweekboek voor kids, vanaf zeven jaar. Waar je trouwens niet alleen deze Kerstvakantie, maar ook de rest van het jaar veel lol van zult hebben!  bestel hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *