jamie oliver suiker

Jamie Oliver verklaart frisdrank de oorlog

‘The effects of too much sugar are really shocking!’ zegt Jamie Oliver. Samen met een team van artsen, diëtisten en andere wetenschappers neemt hij de overdaad aan suiker in ons dagelijks leven onder de loep. Vanavond te zien in de documentaire Sugar Rush op Channel 4.

Steeds meer kinderen zijn dik of obees. De berg suiker in het gemiddelde menu heeft hier veel mee te maken. De moderne mens waadt tot aan zijn oksels in de zoetigheid. Voor kinderen is het vrijwel onmogelijk om alle koek, snoep, taart, frisdrank, vruchtensap en andere zoete verleidingen van zich af te slaan.

suikerdrankjes in de ban

Het gemiddelde Nederlandse gezin van vier personen drinkt 400 liter frisdrank per jaar. Dat zijn per persoon 2.700 vloeibare suikerklontjes. Suiker en koolzuur zijn de ideale middelen om tandglazuur op te lossen. Helaas groeit dat nooit meer aan. Kinderen die meer dan een glas fris per dag drinken, hebben een dubbele kans op obesitas. Da’s dan weer minder fris. Veel ouders realiseren zich niet dat een blikje al gauw 8-10 klontjes suiker bevat. Overigens zit het ‘m niet alleen in frisdrank, maar ook in allerlei andere zoete drankjes, zoals vruchten- en zuiveldrankjes, die vaak voor 10% of meer uit toegevoegde suikers bestaan.

Omdat de meeste suiker die kinderen consumeren uit al die zoete drankjes komt, heeft Oliver met name hierop zijn pijlen gericht: ‘Such drinks are a totally unnecessary calorie source and can have a significant negative impact on dental health’ meldt Oliver op zijn Sugar Rush Manifesto.

suiker? de industrie slaat terug

Big Food slaat terug met door hen gefinancierd onderzoek waaruit zou moeten blijken dat het niet de suikerdrankjes zijn die ons dik maken; we bewegen gewoon te weinig. Daarnaast is er een gigantische lobby die er alles aan doet om extra belasting op frisdranken tegen te gaan. Zo’n extra tax op frisdrank blijkt een behoorlijke domper voor de verkoop, zoals onder andere in Mexico is bewezen, waar de verkoop van frisdrank met 6% daalde, sinds er vanaf januari 2014 extra belasting (10%) op frisdrank wordt geheven.

Oliver wil ook in Engeland zo’n extra op frisdrank. Omdat hij vindt dat de Engelse overheid te weinig slagvaardig is op dit gebied heeft hij het voortouw alvast in zijn restaurants genomen, waar hij sinds kort een ‘sugar tax’ op frisdrank heft. Met de belasting op frisdranken denkt Oliver in het eerste jaar alleen al 80.000 pond op te halen. Dat geld zal worden gebruiken voor ‘food education’.

In huize Oliver zelf is frisdrank helemaal verboden, er komt geen druppel de drempel over. Een simpele maatregel om in zijn eigen kinderen geen frisdrank te gieten. ‘Wat je niet in huis haalt, kun je ook niet eten of drinken!’ zegt Oliver opgewekt.

documentaire Jamie Oliver #SugarRush suiker diabetes tandbederf


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *