Laura Emmelkamp

koken met kinderen – tips & tricks

Koken met kinderen is super leuk en ze leren er allerlei nieuwe dingen van. Check mijn tips voor een geslaagde kooksessie met jonge koks, die ook in het aprilnummer (2016) van Allerhande gepubliceerd.

1. koken met kinderen: laat ze zelf een gerecht kiezen

Kijk eens samen met je peuter of kleuter in een kookboek. ‘Zullen we soep met boontjes eten? Of liever deze pompoensoep?’ Door samen te kiezen, krijgt je kind het gevoel de baas te zijn en eet-ie lekker zijn zelfgekozen soep. Volgens kindertherapeut Laura Emmelkamp is dit de sleutel tot succes: je kind zoveel mogelijk verantwoordelijkheid geven.

Laura: ‘Dat begint dus al met het uitzoeken van het recept. (Iets) oudere kinderen kun je zelf in een kookboek laten bladeren. Of laat ze een recept googelen, bijvoorbeeld op basis van wat er nog in de koelkast ligt. En helemaal succesvol: als ze iets mogen uitkiezen wat ze nog nooit eerder hebben gegeten, Dat nieuwe maakt nieuwsgierig. Zodra ze kunnen schrijven, kun je ze ook zelf het boodschappenlijstje laten maken. En of er nu ‘aubergine’ of ‘oobersjien’ staat, de interesse in die gekke groente is in ieder geval gewekt.

2. koken met kinderen: laat ze zelf boodschappen doen 

Kinderen gaan graag zelf op pad. Als ze oud genoeg zijn, kunnen ze alleen naar de winkel, met of zonder vriendje, broer of zus. Met peuters en kleuters kun je een soort speurtocht in de supermarkt houden. ‘Weet jij waar de wortels liggen? Ik kan ze niet vinden.’ En laat ze in de winkel vooral ook die kleine boodschappenkarretjes gebruiken!

3. koken met kinderen: toon oprechte interesse

Zesjarigen laat je niet alleen in de keuken, maar vanaf 10 jaarkan dat meestal wel. Toon interesse in hun kookkunsten en vraag uitgebreid naar hun mening. En geef ook zelf een serieus smaakoordeel.’

hoe kom ik hier eigenlijk op?

Voor mijn werk bij Keet Smakelijk kook ik regelmatig met kinderen en ik ben echt onder de indruk hoe creatief en handig ze in de keuken zijn. Vanaf een jaar of 10 laat ik ze meestal alles zelf doen. Ik zorg dan dat ik sowieso een uur niet in de keuken kom, soms ga ik gewoon even de deur uit. Als ik terugkom, staat er een complete maaltijd op tafel. Laatst liet ik twee buurmeisjes wraps met twee soorten pesto maken. Ze hadden veel lol en waren nieuwsgierig naar de verschillen tussen hun zelfgemaakte pesto’s. Ook zo ontwikkel je dus smaak.

koken met kinderen

koken met kinderen

4. koken met kinderen: geef ze Chef Het Samen kado

Da’s natuurlijk preken voor eigen parochie. Maar we hebben dit boek natuurlijk niet voor niets gemaakt, Samen met wel 40 kinderen hebben we gebrainstormd, en tomaten gekweekt, en we hebben ze alles laten proeven en de recepten laten testen. Het resultaat daarvan is dit boek.

koken met kinderen

Een kinderkookboek bomvol verse ingrediënten en een flinke schep humor. Wat dacht je van pasta puttanesca, linzensoep met tamme kastanjes en zongedroogde tomaat, of knapperige loempia’s met salsa picante? Naast recepten staan er ook kweekinstructies in dit boek. Want wie zelf tomaten kweekt, zal ze daarna met nog meer plezier eten.

  • 128 pagina’s in kleur
  • klimaatneutraal gedrukt, op 150 grams gecertificeerd FSC-papier
  • winnaar duurzaamheidsprijs ASN Bank april 2016)
  • 14,95

bestel ‘m hier

koken met kinderen

koken met kinderen

koken met kinderen

koken met kinderen

Chef Wessel stuurde ons een foto van de focaccia die hij maakte uit Chef Het Samen (zie recept hierboven), well done Wessel, volgende keer komen we langs om te proeven!

Koken met kinderem

of wat dacht je van deze twee kanjers? Ze maakten maar liefst 3 recepten uit Chef Het Samen met tomaat. Wow!!

koken met kinderen

Welk recept chefs jullie samen uit ons nieuwe kinderkookboek? Laat het ons weten! Of stuur een foto, nog leuker 😉

 

koken met kinderen

Chef Het Samen met tomaat is verkrijgbaar bij iedere boekwinkel, diverse kadowinkels en natuurlijk online.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *