bloemkool salade

koken met kliekjes

Die bruine banaan op de fruitschaal, die langzaam zwart wordt en daarna achteloos in de vuilnisbak belandt. Dat halve brood van eergisteren dat niet meer zo knapperig is? Hatsikidee, weg ermee! Restje bloemkool over? Geen zin meer in. Ai… Per persoon gooien we jaarlijks zo’n 50 kilo eten weg. Omdat het niet meer zo mooi en fris is als we willen. Als je er even over nadenkt, is dat behoorlijk stom. Want….

  • Je geeft geld uit aan iets wat je niet gebruikt
  • Het milieu wordt onnodig belast
  • Er zijn nogal wat ondervoede mensen op deze aardkloot. Niet dat we hen onze bruine bananen en restjes bloemkool moeten opsturen. Maar het helpt wel als we samen efficiënter voedsel gaan produceren en consumeren.

hoezo zielige restjes?

Voedselverspilling bestrijden door kliekjes te bejubelen, is waarschijnlijk de beste strategie. Kliekjes klinkt als zielige restjes, maar ze kunnen boven zichzelf uitstijgen. Door onbedoelde combinaties die je verrassen: Stamppot van dinsdag met de tortellini van donderdag, wtf? Lekker! Van oude groenten maak je een quiche. En die zwarte banaan doet het juist extra goed in een bananenbrood, want hij is veel zoeter dan een gele banaan.

salade met bloemkoolblad

En bloemkoolblad? Ook daar kun je lekkere en hippe dingen mee doen. Roerbakken of een salade mee maken, bijvoorbeeld. Voor dat laatste heb je het volgende nodig:

  • handje zonnebloempitten
  • 1 granaatappel
  • het blad van 1 bloemkool
  • olijfolie
  • citroen of granaatappelsap

bloemkool kliekipedia

zo maak je deze salade

Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Zet het vuur uit als ze lichtbruin en knapperig zijn en laat afkoelen.

Halveer de granaatappel en klop met een pollepel boven een grote schaal alle pitjes er uit. Lekker hard meppen, dan vallen de pitjes er uit als een regenbui. Eventueel meegekomen witte vliesjes verwijderen, want die smaken bittter. Verder oppassen voor je kleren, want het sap geeft hardnekkige vlekken, dus een keukenschort is een aanrader.

Snij het bloemkoolblad in dunne reepjes (chiffonade). Blancheer ze in kokend water, een minuut of 2-3. Alles in een vergiet storten en laten schrikken onder koud stromend water, dan blijft het blad frisgroen en knapperig. Verdeel het blad over een schaal.

Klop olijfolie met wat granaatappelsap van de pitjes, een beetje zout en eventueel een kneepje citroen tot een dressing. Giet de dressing over het bloemkoolblad. Strooi de granaatappelpitjes er over en tot slot de zonnepitten. Klaar is je kliekjessalade.

bloemkool, recept, keet smakelijk, kliekipedia

wat doe je met de bloemkool zelf?

Daar maak je bijvoorbeeld curry mee, met doperwten, zoete aardappel en kikkererwten. Of wat dacht je van deze bloemkool couscous? Keet Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *