Lekker Proefwerk Chef Het Samen Keet Smakelijk

lekker proefwerk

Hierboven zie je pagina 39 en 40 uit Chef Het Samen met Tomaat. Ons kakelverse kinderkookboek, waarin alles draait om tomaten: hoe je zelf tomaten kweekt en welke lekkere dingen je er mee kunt maken. In het boek kun je in de vakjes je smaakoordeel noteren, lekker proefwerk noemen we dat. Maar dan wil je natuurlijk wel eerst even weten waar & wanneer al die tomaten verkrijgbaar zijn. Dus daar komt ie!

Tomberry tomaten

Die hele kleintjes heten Tomberry tomaten. Ze zijn er in het geel en rood, verkrijgbaar van februari tot november, bij diverse supermarkten, o.a. Albert Heijn. Je kunt er alle kanten mee op. Leuk als garnering, door een salade, om zo te snoepen of om bijvoorbeeld je homemade focaccia mee op te sieren.

Wild Wonders

Een selectie van tien biologische en supersmakelijke tomatenrassen. Afkomstig uit de kassen van Frank de Koning, die in de volle grond teelt en zijn gewassen met puur regenwater irrigeert. De Wild Wonders vindt je bij Ekoplaza, Marqt, De Natuurwinkel en Estafette.

trostomaten

Rijpen aan de tak en daardoor hebben ze extra veel smaak. Je hebt kleine, middelgrote en grote trostomaten, Overal te koop.

Tasty Tom 

Misschien wel de bekendste trostomaat. Ze zijn middelgroot en je hebt ze in geel en rood. Tasty Tom-tomaten worden het hele jaar door geoogst. Dat heeft te maken met de slimme manier waarop de acht telers van Tasty Tom samenwerken en hun seizoenen op elkaar afstemmen. Als de ene teler met de oogst start, beginnen bij een ander de plantjes pas net te groeien. Zo zijn er het hele jaar door verse Tasty Tom-tomaten verkrijgbaar.

Net als alle andere telers in Nederland houden de Tasty-tom telers zich bezig met het verduurzamen van de teelt, onder ander door te werken met WKK: Warmte Kracht Koppeling. Hoe dat plaatje in elkaar steekt, en op welke manier er zo efficiënt mogelijk met opgewekte energie wordt omgegaan, zie je in het schema hieronder.

duurzame tomatenteelt lekker proefwerk

snacktomaten

Loop een willekeurige supermarkt binnen en je struikelt over de verschillende soorten snacktomaatjes. De ronde zijn er in paars, rood, bruin, geel, oranje. Maar je ziet ook steeds meer peervormige tomaatjes, die overigens ‘teardrop’ (traan) worden genoemd. Ook een mooie naam. Overal en altijd te koop. En je kunt weer een aardig eind vooruit met lekker proefwerk.

Roma tomaten

Zijn ovaalvormig, lekker stevig en in de zomer en herfst vrijwel overal te koop. Heel geschikt om soep of sauzen mee te maken. Of je eigen zongedroogde tomaatjes. Hoe je dat heel eenvoudig voor elkaar krijgt en wat voor lekkere dingen je daar vervolgens weer mee kunt doen? Lees er meer over in Chef Het Samen met Tomaat.

Coeur de Boeuf

Een grote rimpeltomaat. Vroeger alleen te koop in speciaalzaken, maar tegenwoordig kom je ze ook in de supermarkt tegen, zoals bijvoorbeeld bij de Lidl. Woon je in Amsterdam? Fiets dan eens langs groente-speciaalzaak Sener in de Kinkerstraat (49a), daar vindt je de meest bijzondere en heerlijke tomatensoorten, waaronder de Coeur de Boeuf. Overigens wel echt een seizoenstomaat: de kans dat je ze tegenkomt is het grootst in juli, augustus, september. Toeslaan op het juiste moment dus. O ja, de tomaten rijpen van binnenuit, dus als je een groene hebt, geen probleem, dan is ie juist nog lekker stevig – en toch rijp.

coeur de boeuf lekker proefwerk

Vleestomaten

Zijn ook lekker groot. En vrijwel overal te koop. Lekker om uit te hollen en te vullen met wat je maar wilt.

10.000 soorten tomaten

Wie op zoek gaat en er een sport van maakt, kan wel 100 verschillende tomatensoorten in de Nederlandse (web)winkels, supermarkten, groente-speciaalzaken en op de markt vinden. Wow. Maar wist je dat er wereldwijd wel 10.000 tomatensoorten zijn? Via diverse webwinkels kun je steeds meer zaden van aparte soorten kopen. Voor nog meer lekker proefwerk.

Kweek ze op je balkon of in de tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Dancing with smurfs? Inderdaad, da’s een blauwe tomatensoort. Als je die wilt proeven, zul je ‘m zelf moeten kweken. Beginnen je groene vingers al te jeuken? Voor je het weet, is het al weer maart en kun je zelf aan de slag. Afgelopen seizoen hebben wij 8 verschillende tomatensoorten op ons stadsbalkonnetje gekweekt, waaronder de Tigerertte en de Japanese Early, die je ook in het tomaten-overzicht op het plaatje hierboven ziet. Je kunt deze en nog veel meer bijzondere tomatenrassen online bestellen bij De Nieuwe Tuin.

lekker proefwerk chef het samen

Razymo

Deze klimtomaat schiet al snel een meter of twee de lucht in. Prima voor in de tuin of in een grote pot op het balkon. Geeft een geweldige oogst met flink veel trossen stevige cocktailtomaten. Heerlijk voor op brood of door een salade. Wil je ‘m ook thuis kweken? Dat kan! Scroll nog even verder en lees hoe.

lekker proefwerk chef het samen

Sponsor Rijk Zwaan stuurde een flinke lading biologisch tomatenzaad onze kant op. Bestel je Chef het Samen met tomaat rechtstreeks, dan krijg je er gratis biologisch tomatenzaad bij. Je kind – of jijzelf – kan er direct mee aan de slag, want in dit maffe kinderkookboek staan niet alleen recepten, maar ook duidelijke kweekinstructies. Pas maar op, straks is je balkon een oase en je kind een totale groentefreak 😉

Voor de combi-deal boek + tomatenzaad, kun je een mail sturen naar: laura@keetsmakelijk.nl

chef het samen met tomaat lekker proefwerk

Veel plezier met proeven, kweken en bijzondere soorten scoren. Heb je tips voor nog meer lekker proefwerk? Laat maar weten!

chef het samen met tomaat lekker proefwerk

Wil meer weten over de opzet en achtergrond van Chef Het Samen? Kijk dan hier.

Chef Het Samen Keet Smakelijk

  • 128 pagina’s in kleur
  • een kookboek voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • alles wordt stap voor stap uitgelegd, dus je kind kan echt zelf aan de slag
  • 14,95

bestel ‘m hier

Kinderkookboek chef het samen

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *