Obexit: Engelse jongeren komen met 10 oplossingen tegen obesitas

Obexit, dat is andere koek dan Brexit. Engelse onderzoekers vroegen (voor het eerst!) aan 570 jongeren (13-18 jaar)  hoe zij zelf de obesitas-epidemie zouden stoppen. Nou, dat waren een paar hele stevige maatregelen. Kinderen blijken veel verstandiger dan scholen en de overheid.

Het aantal kinderen met overgewicht in Engeland is schrikbarend hoog. 9,5% van de 4-5 jarigen is obees (dat is niet een beetje dik, maar ziekelijk dik) en van de kinderen in de leeftijd 10-11 heeft 19,1% obesitas. De Engelse overheid wil het tij keren. Goed plan om ook eens aan kinderen zelf te vragen wat nu echt gaat helpen. Dat gaat een flinke stap verder dan je misschien zou denken. Check onderstaande 10 aanbevelingen van the next generation:

1) 84% wil plaatjes van hoeveelheid suikerklontjes op frisdrank

Ook kinderen hebben een leesbril nodig: de lettertjes zijn te klein en etiketten zijn onduidelijk. Laat gewoon zien hoeveel suikerklontjes of theelepel suiker er in fles of blikje zitten, dan weet je in één oogopslag waar je aan toe bent.

2)  86% mist aanbevelingen voor kinderen op etiketten

Niet alleen ‘dagelijks aanbevolen hoeveelheid’ voor volwassenen: vertel ook hoeveel suiker, zout of vet kinderen per dag mogen hebben.

3)  82% noemt ingrediënten per 100 gram of ‘per portie’ misleidend

Zet gewoon op de verpakking wat er in totaal in zit. Honderd gram is abstract en die porties zijn niet zoals ze in het echt uitpakken.

4) gratis wifi op school en in parken

Zorg voor gratis wifi op scholen en in parken, nu gaan veel kinderen naar fastfoodketens, want daar is gratis wifi.

5) 41 % wil ongezonde producten verplicht in saaie, functionele verpakkingen

Als het er te vrolijk en aantrekkelijk uitziet, wordt je verleid door de buitenkant.

6) 71% vindt dat er gezondheidswaarschuwingen op junkfood moeten staan

In een snackbar, op de verpakking en ook in apps waar je junkfood mee bestelt.

7) 75% wil gezonder eten op school

Nu verkopen scholen veel ongezonde troep, dat schiet niet op. Als er een aantrekkelijker aanbod komt met gezonde producten, gaan jongeren het ook eten.

8) 78% wil een verbod om junkfood tijdens schooltijd te bestellen 

In de UK heeft 25% van de jongeren al eens junkfood op school besteld via een app. De helft van de kinderen wil dat het helemaal verboden wordt. Daarnaast verkopen veel scholen zelf ook ongezonde dingen aan. Biedt iets lekkers en gezonds aan (zie hierboven).

9) 80% wil gratis fruit voor kleine kinderen in de supermarkt

Fruit en groenten met wat onvolkomenheden of dat er niet helemaal volgens de norm uit ziet, kunnen supermarkten gratis weggeven aan jonge kinderen.

10) 85% wil Voedselonderwijs 

Een lesprogramma waarin ze meer leren over gezond eten vinden bijna alle jongeren een goed plan. Maak duidelijk wat goede voedingskeuzes zijn en hoe je dat in je dagelijkse leven toepast. Doe gek, besteed daar gewoon een stel lesuren aan. Doen!

beste overheid…

Later dit jaar zal de Engelse overheid haar strategische plannen presenteren om de obesitas-epidemie van repliek te dienen. Benieuwd hoe die plannen er uit gaan zien. Hierbij alvast een ongevraagd en kosteloos advies van Keet Smakelijk: beste overheid, luister eens naar de jeugd zelf – en niet naar de lobby van de voedingsindustrie. Voer deze maatregelen snel in, dan maak je pas echt verschil. Dank namens alle kinderen en jongeren.

 

obexit

* * *

Kinderen gezond & lekker laten eten? Bestel hier de boeken van Keet Smakelijk.

obexit

 


1 reactie