pompoen snijden

pompoensoep voor kerst

Liz & Polly maken pittige pompoensoep met een bladerdeeg kerst-ster. Maak ‘m ook zelf eens in de Kerstvakantie. Niet vergeten je Kerstmuts op te zetten en luidkeels te zingen.

voor 4-6 personen / maken: 15 minuten / koken 20 minuten 

dit heb je nodig

  • 1 oranje pompoen (ongeveer 1 kg)
  • 1 rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel curcuma
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 8 deciliter water
  • 1½ bouillonblokje
  • ½ limoen

voor de bladerdeegkoekjes

  • 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg
  • 1 eigeel

zo maak je deze pompoensoep

1. Je splijt een pompoen heel makkelijk in tweeën, door ‘m hard op de grond te gooien. Schillen is niet nodig. Was de pompoen onder koud stromend water, verwijder de pitten en snij in grove stukken.

2. Snij 1 rode ui in ringen. (zet even apart). Snij 1 stengel bleekselderij in stukjes (zet even apart). Hak 1 knoflookteentje fijn, of gebruik een knoflookpers. Verwijder de pitjes uit 1 rode peper en hak de peper fijn. Rasp 1 cm gemberwortel (schilletje hoef je niet te verwijderen).

3, Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit de ui 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de bleekselderij, knoflook, peper en gember toe en fruit alles 2-3 minuten. Doe dan de stukken pompoen bij de rest in de pan.

4. Voeg 1 theelepel curcuma toe en schep alles goed om.

5. Doe er 1 blikje kokosmelk bij (400 mililiter) + 8 deciliter water + 2 (groente)bouillonblokjes. Breng de soep aan de kook. Als de soep kookt, het vuur lager draaien en ongeveer 20 minuten zachtjes laten pruttelen.

6. Zet na 20 minuten het vuur uit en voeg het sap van een halve limoen toe. Pureer de pompoensoep met een staafmixer of in de blender (in de blender gaat het sneller). Als je de blender gebruikt: Laat de soep dan eerst een beetje afkoelen.Hevel dan alles over naar de blender (bijvoorbeeld met een grote soeplepel)  Deksel erop! En dan alles fijnmalen tot een fluweelzacht soepje.

zo maak je de bladerdeegkoekjes

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

2. Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrecht ontdooien. Dit duurt een paar minuten.

3. Met de vormpjes ‘koekjes’ uitsteken. Haal de vormpjes voorzichtig los van het plastic velletje. Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier.

4. Neem 1 ei en splits eidooier van het eiwit. Roer de eidooier los met een vork. Bestrijk de bladerdeegkoekjes met behulp van een kwastje met wat eigeel (daar gaan ze straks mooi van glanzen).

5. Schuif de bakplaten in de oven en bak de koekjes 5 à 7 minuten, tot ze opbollen en mooi goudgeel en knapperig zijn.

aan tafel!

Schep de pompoensoep in kommen en versier ze met een bladerdeeg koekje. Merry X-Mas!

Chef Het Samen

pompoensoep chef het samen

pompoensoep Chef Het Samen

pompoensoep Chef Het Samen

pompoen snijden & schillen

pompoen snijden & schillen

pompoen snijden & schillen

bladerdeeg koekjes

Chef Het Samen kookboek

Smaak te pakken? Kook dan lekker verder uit Chef Het Samen, uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld!

kinderkookboek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *