groentecongres

rijke oogst groente congres

Wat een geweldige keynotes gisteren op het Groente Congres in Rotterdam WTC.

Prof. Regina Steegers, van Erasmus MC, toonde aan hoe belangrijk het eten van groente is in de preconceptie-fase: 4 maanden voordat je zwanger wordt beïnvloedt dit al de kans op zwangerschap, het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van de baby later. Haar afdeling ontwikkelde het concept Slimmer Zwanger, met onder andere een app, die aanstaande moeders en vaders coacht (ja, ook wat vaders eten beïnvloedt de zwangerschap) en zo de kans op het krijgen van een gezonde baby aanzienlijk verhoogt.

Dr. Ben van Ommen van TNO liet zien wat groente voor biochemische processen oproept en hoe het helpt alles in ons lichaam veerkrachtig en in evenwicht te houden – Ben prikt zichzelf regelmatig lek om al die biochemische processen te monitoren en beter te begrijpen, wat een inspirerende wetenschapper!

En tot slot Martijn van Beek van de Stichting  Voeding Leeft, die zich onder andere inzet om diabetes 2 een halt toe te roepen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is diabetes 2 geen ongeneeslijke ziekte, maar kun je er met verandering van leefstijl en voeding mee afrekenen.

Alle sprekers toonden aan – op basis van wetenschappelijk onderzoek – hoe belangrijk het eten van voldoende groente is. Dit is wat er gebeurt als we met z’n allen gezonder gaan eten, en vooral meer verse groente op ons bord scheppen:

  • obesitas – 95% afname
  • type 2 diabetes – 80% afname
  • hart- en vaatziekten – 40% afname
  • kanker – 50% afname

Dagvoorzitter* Rob Baan van Koppert Cress, stelde daarbij de prangende vraag: welke rekenmeester durft te berekenen wat dit aan besparing geeft in economische cijfers?

Keet Smakelijk was voor het middagprogramma uitgenodigd in de talkshow van Sandra van Kampen, om te debatteren over de vraag hoe we groente hip & happening maken. Want hoe krijgen we iedereen nu aan de groente? Ideeën zat, van ingrijpender overheidsbeleid, tot kinderen zelf bakken met groente laten vullen in de supermarkt tot groentepoeders tot vers van de boer bezorgdiensten tot leegstaande kassen kapen en sociale moestuinprojecten. Grote en kleine initiatieven die de voedsel- en groentetransitie een stevige duw in de goede richting geven en waarover we jullie binnenkort meer zullen berichten. Hoe dan ook: eat your veggies! Wij gooien er met gemak 200 gram groente tegenaan en eten vanavond Drakengrotten, een kleurrijke stamppot met zoete aardappel, paksoi en oesterzwammen.

Staatssecretaris EZ, Sharon Dijksma opende het Groente Congres, lees hier haar speech.

IMG_2015

 

* Rob Baan en kinderarts Koen Joosten van Erasmus MC hadden de duobaan van dagvoorzitter op zich genomen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *