parelgort risotto

parelgort risotto

Verandering van spijs doet eten. En met dit recept voor parelgort risotto lukt dat prima. Lekker met een knapperig Parmezaans wafeltje, tomaatjes uit de oven en spinazie.

waar vind je parelgort?

Het staat tussen de quinoa, bulgur en couscous. ‘Parelgort is met zijn ronde korrel de gepelde en geslepen telg van de gerstfamilie,’ leert de achterkant van het pak. ‘Je kunt er eindeloos mee variëren, van risotto (heerlijk romig) tot salade (met bietjes voor extra kleur) of een goed gevulde éénpansschotel.’ De belofte dat het ‘heerlijke romig’ is klopt; het spul smelt in je mond. Hou de boel in evenwicht met een krokant kaaskoekje, en de pure smaak van spinazie en tomaatjes. Met een overzichtelijk lijstje aan ingrediënten zet je zo best iets bijzonders op tafel.

voor 4-5 personen / maken: 20 minuten / op tafel in 40 minuten

dit heb je nodig voor de parelgort risotto

  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 275 parelgort
  • 1 liter water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 4 eetlepels mascarpone
  • 500 gram bladspinazie
  • 20 kerstomaatjes, gehalveerd en in de oven 100 graden, 15 minuten
  • 100 gram pittige kaas

zo maak je de parelgort risotto

Snipper de ui. Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur, verwarm daarin 2 eetlepels olie en fruit een paar minuten. Voeg de parelgort toe en roer om, zodat alle parelgort wordt omhuld door een glanzend laagje olie.

Breng in een andere pan 1 liter water aan de kook, met daarin 1 blokje groentebouillon opgelost. Giet het water bij de parelgort. Kook 20-25 minuten op laag vuur, tot al het vocht is opgenomen door de parelgort. Af en toe even omroeren met een houten lepel, zo voorkom je dat er geen gort aan de bodem vastkoekt.

Ondertussen maak je de kaascrackers. Verwarm de oven op de hoogste stand. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg daar hoopjes geraspte kaas op, die je met je handen tot mooie cirkels vormt. Prima kinderklusje overigens, Zen in de keuken.

Schuif de bakplaat in de oven. De kaas begint al snel te borrelen, hou het goed in de gaten; de kaas moet heel goed verhit worden, anders heb je straks geen knapperig, maar een zachte kaascracker. Maar de boel moet natuurlijk ook niet verbranden. Als de kaas goudgeel kleurt, en het buitenste randje neigt naar lichtbruin, haal je de kaas snel uit de oven.

Draai de ovenstand terug naar 100 graden. Halveer de tomaatjes en leg ze op de bakplaat. Schuif 10 minuten in de oven, zodat ze lekker warm en zacht worden, maar niet blubberig.

Was de spinazie, verhit een klein beetje olie in een pan, laat de spinazie slinken en daarna goed uitlekken in een vergiet.

Is de parelgort klaar? Roer de mascarpone er dan door.

Schep de parelgort en de spinazie op de borden. Tomaatjes er vrolijk overheen, evt. klein beetje versgemalen zout en een druppie olijfolie erover. De kaascrackers op het laatste moment erin steken. Klaar is je feestmaal. Fijn weekend!

tip

erg lekker hierbij zijn gebakken champignons met een fijngehakt teentje knoflook.

parelgort

Parelgort risotto

recept risotto van gort met Parmezaanse kaaskoekje, spinazie en tomaatjes #KeetSmakelijk

risotto van gort met Parmezaanse kaaskoekje, spinazie en tomaatjes

risotto van parelgort met Parmezaanse kaaskoekje, spinazie en tomaatjes

parelgort risotto

kookboeken tips!

Lekker en gezond eten met kinderen? Bestel hier de kookboeken van Keet Smakelijk.

Keet Smakelijk kinderen groente

En heb je thuis een jonge chef in de dop? Check dan hier ons nieuwste kinderkookboek.

kinderkookboek

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm, dus kinderen kunnen er heel eenvoudig zelf mee aan de slag, want alles wordt stap voor stap uitgelegd
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

bestel hier

paar voorbeelden binnenwerk

kinderkookboek

het mafste kinderkookboek chef het samen met tomaat

kinderkookboek

chef het samen keet smakelijk

kinderkookboek


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *