Voorlopig blijft het nog even winter. Dus we gooien er maar weer eens vrolijk een portie stamppot tegenaan. Dit keer is dat een stamppot met pastinaak en winterpeen. On top: zoete ui en knapperige pistachenootjes. Deuren dicht, kachel aan en prakken maar!
voor 4 personen / maken: 15 minuten / op tafel: in 30 minuten
dit heb je nodig
- 2 rode uien
- 2 eetlepels roomboter
- 400 gram pastinaak
- 400 gram winterpeen
- 1 pot witte bonen (400 gram uitlekgewicht)
- 75 gram pistachenootjes (gepeld)
- 2 eetlepels olijfolie
zo maak je deze stamppot met pastinaak en winterpeen
Snij de uien in dunne ringen. Verwarm 2 eetlepels roomboter in een koekenpan en bak de ui 30 minuten op het laagste vuurtje. Door het langzame stoofproces worden de uien extra zoet van smaak. Zo maak je van ‘niets’ iets bijzonders.
Schrob ondertussen de pastinaak en de winterpeen schoon en hak in grove stukken. Breng een pan met voldoende water en een theelepel zout aan de kook. Winterwortel heeft iets langer nodig om te garen, dus gooi die als eerste in de pan en voeg na een minuut of 5 de pastinaak toe. Na ongeveer 15 minuten is alles gaar. Giet de wintergroenten af, maar bewaar een half kopje van het kookvocht.
Spoel de witte bonen af in een een vergiet en doe ze in de pan bij de wortel en de pastinaak. Prak alles door elkaar en voeg wat van het bewaarde kookvocht en 2 eetlepels olijfolie toe om de boel smeuïg te maken. Proef op peper en zout.
Schep de stamppot op de borden. De gestoofde ui gaat daar bovenop en dan de boel met pistachenootjes aftoppen. Keet Smakelijk!