Sinterklaastip groentetop #groentetop

tomaten zaaien

Yes, het is weer zover! Van begin maart tot half april kun je tomaten zaaien, zodat je straks in juli en augustus je zelfgekweekte tomaten kunt oogsten. Aan de slag dus. Doe mee met Liz en Polly. In 5 simpele stappen laten ze zien hoe je begint.

dit heb je nodig

  • een zakje tomatenzaad
  • potgrond
  • kweekbak / of gewoon een plastic bak
  • plantenspuit

Als je nog nooit zelf tomaten hebt gekweekt denk je misschien dat het ingewikkeld is. Maar no worries, tomaten zaaien is heel gemakkelijk, de belangrijkste ingrediënten zijn liefde en aandacht. In diverse (internet)winkels zijn tientallen soorten verkrijgbaar. Kies een soort die je lekker lijkt en die handig is voor jouw tuin of balkon. Volwassen tomatenplanten nemen per stuk al al snel een halve vierkante meter in beslag, dus als je een kleine tuin hebt, of alleen een balkon, kies dan voor kleine cherrytomaatjes die je in een pot op het balkon, of in de vensterbank kunt kweken.

tomaten kweken / stap 1

Vul de kweekbak voor ongeveer 5 cm met potaarde. Je hoeft hier overigens helemaal geen officiële bak voor te gebruiken; vrijwel  iedere plastic bak is prima, neem bijvoorbeeld een bakje waar druiven of champignons in hebben gezeten. Liefst met een deksel, want daarmee creëer je een broeikasje, en tomatenzaadjes vinden het fijn te ontkiemen in een vochtige, beetje broeierige omgeving.

tomaten kweken

stap 2

Prik gaatjes in de aarde, met je vinger of met de achterkant van een potlood. Niet te diep, een halve centimeter diep is meer dan voldoende.  Zorg dat er voldoende afstand tussen de gaatjes zit. Zaai de verschillende zaadjes één a twee centimeter van elkaar. Tussen de verschillende rijen hou je een afstand van ongeveer 5 centimeter aan.

tomaten kweken

stap 3

Bedek de zaadjes met een heel klein laagje aarde. Als er ‘klonten’ in de potgrond zitten, moet je die even uit elkaar laten vallen, want als zo’n klont bovenop een zaadje ligt, heeft die erg veel moeite om straks zijn kopje boven de grond uit te steken. Zelf vind je het waarschijnlijk ook niet echt lekker om wakker te worden met een hunebed op je kop.

stap 4

Zet de bak met de zaadjes in een warme kamer. Tot half mei moeten ze binnen staan, want tomaat heeft veel warmte nodig. De ideale kiemtemperatuur ligt tussen de 15-20 graden (dus zorg dat de bak op een warm plekje staat in je huis).

Tomatenplanten kunnen niet tegen vorst, dus ze moeten sowieso tot half mei binnen staan. Officieel mogen ze na IJsheiligen naar buiten.

De deksel op de bak zorgt dat het lekker broeierig wordt, daar houden ontkiemende zaadjes van. Zolang ze aan het ‘kiemen’ zijn, hebben ze nog geen licht nodig. Het duurt zo’n 5-10 dagen voor de zaadjes ontkiemen. Veel meer dan regelmatig water geven kun je de komende week niet doen.

Geef je tomatenzaadjes voldoende vocht, maar ook zeker niet te veel. Het moet geen drijfpaleis worden in de bak. Hou de bak gewoon goed in de gaten, en benevel de aarde zo’n 3-5 keer per dag met een plantenspuit, zodat de aarde wel vochtig blijft.

stap 5

Hebben ze eenmaal hun kopje boven de grond gestoken, dan hebben de jonge plantjes wel veel zon en licht nodig. Zet ze bij het raam of in de serre. Draai de bak regelmatig om, zodat ze niet scheef gaan groeien. Zodra de jonge plantjes hun eerste echte blaadjes laten zien wordt het tijd om  ze te verpotten.

tomaten kweken

chef het samen met tomaat

En wil je weten hoe het hierna verder gaat met tomaten kweken? Check it out in ons  bekroonde kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat. Daar staat namelijk precies in volgens welke stappen je tomaten kweekt, zodat je straks de lekkerste tomaten van eigen balkon, vensterbank of uit de tuin eet.

kinderkookboek

• 128 pagina’s in kleur • voor & door kinderen • recepten in stripvorm • 14,95

tomaten kweken

tomaten kweken

Boek bestellen? 

Dat kan hier.

En wil je er gratis biologisch tomatenzaad bij? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl Dan komt het pakket ook zo snel mogelijk naar je toe!

tomaten kweken


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *