Voor tomaten zaaien is het nu nog net iets te vroeg. Maar wat je de komende twee weken wel alvast kunt doen, is uitzoeken welke tomatensoorten je dit jaar in jullie tuin of op het balkon wilt laten bloeien. Dus kies maar raak en betrek vooral ook je kinderen bij deze belangrijke moestuintaak.
10.000 soorten
Niet eens zo makkelijk om een keuze te maken, want er zijn zo’n 10.000 soorten tomaten. Soms spontaan ontstaan, maar vaak ook gekruist door mensen over de hele wereld. Je hebt trostomaten, cherrytomaten en nog veel kleinere tomaatjes. Tomaten zijn er in het rood, oranje, geel, groen, bruin, paars, roze, gestreept en zelfs in het (bijna) zwart. Er zijn zelfs blauwe tomaten, die ‘luisteren’ naar de naam dancing with smurfs.
Het aanbod in winkels en tuincentra beperkt zich tot enkele tientallen soorten. Maar als je naar een zadenruilbeurs gaat, kom je weer allerlei andere soorten tegen. Ook via internet kun je van alles ontdekken, zoals bijvoorbeeld bij De Nieuwe Tuin waar wij het afgelopen jaar wel 10 verschillende soorten dwergtomaten bestelden.
klimtomaten, struiktomaten en dwergtomaten
Toch kun je al die verschillende tomaten best makkelijk onderverdelen. Want in de basis zijn er 3 hoofdsoorten:
- klimtomaten: die worden al snel anderhalf tot twee meter hoog.
- struiktomaten: groeien ongeveer 70 x 70 centimeter in de breedte.
- dwergtomaten: zijn een stuk kleiner en tevreden met een bescheiden pot. Ideaal dus voor een klein balkon of in de vensterbank. Hier kunnen kinderen ook heel makkelijk zelf mee aan de slag.
Kies een soort die handig is voor jullie situatie. Tomaten beginnen allemaal in kleine potjes. Maar de grotere soorten moet je een paar keer overplanten, tot ze in een zonnig stukje in de tuin kunnen. Of in een grote pot in de zon op het balkon.
Ook voor een klimtomaat hoef je dus niet per se een tuin te hebben. Zo hadden wij afgelopen zomer 5 klimtomaten op ons stadsbalkon, die het prima naar hun zin hadden in een paar grote zakken tuinaarde. Gezellig stukje stadsjungle creëer je zo.
vanaf wanneer kun je tomaten zaaien?
Je kunt tomatenzaad zaaien vanaf begin maart tot half april. Tomaten hebben veel licht nodig en in de winter is het laat licht en vroeg donker. Begin je al in februari, dan krijg je kwakkelige plantjes. En die geven geen (of nauwelijks) tomaten. Later zaaien is ook geen goed plan, want tegen de tijd dat er dan tomaten aan komen, worden de dagen al weer korter en daardoor rijpen ze niet goed. Dus nog heel even wachten met tomaten zaaien. Over een paar weken kun je echt aan de slag.
alle kinderen startklaar?
Superleuk ook voor kinderen, om te volgen hoe zo’n zaadje zich tot een plant ontwikkelt. Veel is er niet nodig om te beginnen: wat zaad, aarde, een paar paar bakjes of potten en een plantenspuit.
O ja, ons nieuwe kinder kook- en kweekboek Chef Het Samen met tomaat, da’s natuurlijk ook heel leuk en handig om erbij te hebben. Want dit boek leert ieder kind stap-voor-stap hoe het na het zaaien allemaal verder gaat met die tomaat. En met welke tips je straks de lekkerste tomaten van eigen plant eet. Check!
bestel nu: boek & gratis tomatenzaad
Voor iedereen die binnenkort zelf aan de slag wil, hebben we de volgende lente-aanbieding, want de wilde tomaten zaaien weken komen er tenslotte al bijna aan: boek + biologisch tomatenzaad + verzenden voor slechts 14,95.
Het biologische tomatenzaad (t.w.v. 3,– / type: klimtomaat) krijg je er dus gratis bij. En ook over de verzendkosten doen we niet moeilijk. Tel uit je winst. En als het aan ons ligt, geeft iedereen dit pakket aan ieder kind dat ie kent kado, want:
- kost je een drol
- het is een super mooi en origineel kado
- kinderen zijn er uren zoet mee, ze lachen zich rot en leren er ook nog eens van alles van. Niet alleen hoe ze zelf tomaten zaaien en laten groeien, maar ook wat voor lekkere dingen je er zoal mee kunt koken.
Enfin, genoeg gepraat. Wil je gebruik maken van deze aanbieding? Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl. Dan komt het pakket zo snel mogelijk naar je toe.
En wil je eerst nog wat meer over Chef Het Samen met tomaat weten? Kijk dan eens hier. Of bijvoorbeeld hier.