1 op de 3 Nederlandse kinderen heeft een vitamine D tekort. Dat blijkt uit een recente studie van het Erasmus MC onder 4000 kinderen. Vitamine D is nodig voor een goede weerstand, sterke tanden en botten.
Gezond eten is niet voldoende, want er zit simpelweg te weinig D in ons eten. Zon is de belangrijkste leverancier van vitamine D en dat verklaart waarom die D aan het eind van de winter zo laag is bij veel kinderen. Hoe voorkom je een vitamine D-tekort?
Wist je dat…
- Vitamine D betrokken is bij praktisch alle processen in ons lichaam?
- Aan het eind van de winter (februari-maart) het vitamine D gehalte het laagst is.
- Een lichte huid sneller vitamine D aanmaakt dan een donkere huid. Mensen met een donkere huid hebben daarom meer zon nodig om voldoende vitamine D aan te maken.
- De meeste vitamine D via zonlicht wordt aangemaakt tussen 11.00 en 15.00, omdat dan de UVB stralen het sterkst zijn.
- Extra vitamine D slikken een goedkope en efficiënte manier is om het vitamine D gehalte in de winter op peil te houden.
- Vitamine D het aangeboren immuunsysteem versterkt.
- Een vitamine D-tekort wordt geassocieerd met diverse klachten en ziektebeelden, zoals spierzwakte, botpijn, moeheid, allergie, diabetes type 1, obesitas, astma, botbreuken, rachitis en griep.
- Voldoende vitamine D nodig is in alle levensfasen. Van baby tot bejaarde.
- Een belangrijk deel van de aangemaakte vitamine D bij obesitas in de vetmassa verdwijnt en hierdoor niet meer direct beschikbaar is.
- Onder alle lagen van de Nederlandse bevolking een vitamine D tekort voorkomt.
vitamine D tekort voorkomen?
Check deze tips bij de foodbasics op onze site.