amsterdammers, maak je stad

couscous party

Samen koken, samen eten. Wat een feest met deze vegetarische couscous. Geef er milde harissa bij voor een extra power boost. En goed in die pan blijven roeren, jongens!

Met deze kanjers van de naschoolse opvang kookte ik gisteren dit feestmaal. Mocht je het thuis ook willen maken, heb je mazzel, want het recept staat hieronder. Succes met koken & Keet Smakelijk!

dit heb je nodig

  • 2 eetlepels zonnebloemolie 
  • 1 rode ui, 100 gram
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 cm verse curcuma, geraspt
  • 300 gram winterpeen
  • 100 gram krieltjes
  • 1 courgette, 350 gram
  • 2 vleestomaten of 4 Tasty Tom tomaten
  • snufje kaneel
  • versgemalen peper en zout
  • 1 pot kikkererwten, uitlekgewicht 400 gram
  • 1 eetlepel honing
  • citroensap
  • klein bosje peterselie
  • couscous

vegetarische couscous, zo maak je het:

1. Zet een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur en verwarm daarin 2 eetlepels olie.

2. Snij de rode ui in grove stukken fruit een minuut of vijf.

3. Hak ondertussen de wortel in blokjes. Voeg de knoflook en de curcuma bij de ui in de pan en doe ook de wortel erbij. Schep alles om.

vegetarische couscous

4. Hak de courgette, de krieltjes en de tomaten in blokjes en voeg ze bij de rest in de pan.

vegetarische couscous

5. Maal er wat zwarte peper en zout over, voeg een scheutje water toe en de honing. En zet het vuur hoger. Zodra de boel kookt, het vuur weer lager zetten en met de deksel op de pan met groenten een kwartiertje laten pruttelen.

6. Voeg de afspoelde kikkererwten en het sap van een halve citroen toe aan de pan met groenten. Proef op peper en zout.

7. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking. meestal is het in vijf minuten gefikst.

8. Schep de couscous met groenten op de borden. En voeg er een schepje harissa aan toe. Hak er wat verse peterselie over.

vegetarische couscous

milde harissa

Harissa is een hete, soort sambal-achtige saus waarmee je ontzettend veel gerechten kunt pimpen, zoals bijvoorbeeld deze vegetarische couscous. In de meeste recepten voor harissa worden gedroogde chilipepers gebruikt, maar in deze milde harissa gaan geroosterde paprika’s en Spaanse pepers. Lekker makkelijk.

dit heb je nodig voor de harissa en zo maak je het:

  • stuk of 2-3 puntpaprika’s
  • Spaanse peper, zoveel als je wil, met 1 peper wordt de saus mild, met meer pepers wordt ie steeds heter. Logisch 😉
  • teentje gehakte knoflook
  • specerijen: gemalen koriander, komijn, paprikapoeder en karwijzaad om de de boel nog wat verder te pimpen

1.  Zet de oven op de hoogste grilstand.

2. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s op een bakplaat en schuif voor een paar minuten in de oven, direct onder de gril, tot het vel begint te blakeren.

milde harissa

3. Hevel de geblakerde paprika’s over naar een steelpannetje en doe de deksel erop. De stoom zorgt ervoor dat het vel losser gaat zitten. na een minuut of 5-10 zijn de paprika’s voldoende afgekoeld en trek je het velletje er heel gemakkelijk af.

4. Stamp het korianderzaad, komijnzaad en karwijzaad fijn in de vijzel.

milde harissa

5. Doe de specerijen met de schoongemaakte paprika’s en de rest van de ingrediënten (pitjes van de Spaanse peper verwijderen) in de mengbeker van je staafmixer. Maal tot een gladde saus. En klaar is je milde harissa.

het mafste kinderkookboek

Bestel hier ons nieuwste kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat, uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld!

kookles voor kinderen

  • 128 pagina’s in kleur
  • voor & door kinderen
  • recepten in stripvorm
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Bestel Chef Het Samen met tomaat hier

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *