venkelsalade

knapperige venkel

Met venkel kun je alle kanten op. Super snel, fris, en knapperig is ie in deze venkelsalade met sinaasappel, verse munt en zoet-zure granaatappelpitjes. Klaar in 10 minuten!

bijgerecht voor 4 personen

  • 2 venkelknollen
  • 2 grote handsinaasappels
  • paar takjes verse munt
  • 1 granaatappel
  • scheut olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel zout

zo maak je deze venkelsalade

1. Halveer de venkelknollen en verwijder de harde kern. Gebruik een mandoline of een keukenmachine om de venkel in flinterdunne plakjes te schaven. Hun dunner hoe beter! Loof van de venkel niet weggooien, maar fijnhakken en bij de venkel in een schaal doen.

2. Pel de sinaasappels en snij ze in kleine partjes. Meng ze door de venkel, samen met de fijngehakte muntblaadjes.

3. Dan is het tijd om de granaatappel te ontpitten. Dat gaat lekker snel en makkelijk met de methode Olifant: Rol de granaatappel een paar keer rond op een harde ondergrond. Snij ‘m dan door midden. Daarna hard stampen, en alle pitten vliegen er uit.De rest zie je in dit filmpje:

4. Dan nog even de boel opfunken met een flinke scheut olijfolie, wat citroensap, een eetlepel honig en een theelepel zout. Alles door elkaar scheppen en aanvallen maar.

Je kunt de salade ook een uurtje in de koelkast zetten; dan kunnen de smaken wat meer op elkaar inwerken en wordt alles nog net iets malser. Hoe dan ook: Keet Smakelijk!

Venkelsalade

wist je dat…

Venkel in de Middeleeuwen werd gebruikt om heksen en andere vloeken buiten de deur te houden. Veel venkel eten hielp, daar was men van overtuigd. Dat deed het ook, maar waarschijnlijk gewoon vanwege al die mooi stofjes die in venkel zitten en die je helpen om fit en gezond te blijven. Zo is daar anethole, het stofje dat voor de lichte anijssmaak van venkel zorgt, ontstekingsremmend en een prima vechtmachine tegen bacteriën en schimmels. Dus kijk, dan kun je wel inpakken als heks.

nog meer venkel

Venkel doet het ook prima in deze soep. Leuk kado ook, voor als je op kraamvisite gaat.

recept voor venkelsoep origineel babykado

Of maak eens een wrap met venkel, raapstelen en knapperige speckjes van de vega-slager. Mochten de raapstelen op zijn, neem dan gewoon veldsla, ook erg lekker!

raapstelen, raapsteeltjes, tortilla, wrap, avocado, venkel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *