amsterdammers, maak je stad

voedselonderwijs verplicht?

Het moet niet gekker worden; sommige kinderen weten niet eens meer wat een aardappel is. De Youth Food Movement komt in actie met de campagne Verplicht Voedselonderwijs. Zodat kinderen weer leren waar hun eten vandaan komt en wat voor leuke en gezonde dingen je er mee kunt doen. 

voedselonderwijs voor ieder kind – doe je ook mee?

Teken hier de petitie! Ook als je gaat steigeren bij het woord ‘verplicht’ (de meeste mensen houden daar niet van). Toch is dit een goed plan, want alleen door voedselonderwijs als verplicht onderdeel in het curriculum van scholen op te nemen, bereik je alle kinderen. Hoe en wat zo’n programma er vervolgens uit moet zien, is de volgende vraag. Maar first things first: Welke politieke partij pikt dit op? PvdA, Partij voor de Dieren, Groen Links, D66? Wij houden de partijprogramma’s voor 2017 scherp in de gaten 🙂

1% eet voldoende groente – ook daarom voedselonderwijs

Laten we hopen dat de politiek wakker wordt en actie onderneemt, want de gezondheid van toekomstige generaties is één van de grootste uitdagingen waar we als maatschappij voor staan. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat kinderen van 2-6 jaar gemiddeld 48 gram groente per dag eten. Dat is net zoveel als op het plaatje hieronder: 3 kerstomaten en 1 sperzieboon.

voedselonderwijs

En het wordt er niet beter op als ze ouder worden: op dit moment eet slechts 1% van de Nederlandse kinderen (van 7 t/m 18 jaar) voldoende groente. Ondertussen krijgen ze gemiddeld 30 suikerklontjes per dag binnen. Dat dan weer wel. Helaas zie je die ongezonde eetpatronen ook terug in andere statistieken: 1 op de 7 Nederlandse kinderen heeft last van overgewicht. En op dit moment zijn er ruim 1 miljoen Nederlanders met diabetes 2 (meer dan 50% toename tussen 2000 en 2011) Vroeger heette het ‘ouderdomssuiker’, omdat alleen oude mensen kregen, maar tegenwoordig krijgen ook steeds meer kinderen het. En dat heeft alles met ongezonde voedingspatronen te maken. De maatschappelijke kosten voor deze gezondheidsproblemen rijzen de pan uit en dat niet alleen, het levert enorm veel persoonlijke ellende en verdriet op.

wanneer komt dat Voedselonderwijs er?

Hoogste tijd om het tij te keren. Verplicht voedselonderwijs kan daar zeker bij helpen, maar dit soort politieke veranderingen gaan helaas vaak zo traag als stront. Mocht Den Haag dit thema echt oppikken, zal het nog jaren duren voordat we er op scholen iets van terugzien. Los daarvan: echte veranderingen komen meestal van onderaf, uit de maatschappij zelf. Hoe meer mensen meedoen, hoe groter die kritische massa wordt die nodig is om een omslag in denken en vooral doen te bereiken.

kinderen nemen het heft in eigen handen met Chef Het Samen

Keet Smakelijk inspireert gezinnen met die veranderingen. Dat doen we al sinds 2009 met onze boeken, online familierecepten (bomvol groente!) en praktische foodbasics. We geven interactieve lezingen op scholen en workshops aan kinderen en werken daarbij samen met diverse partijen. Zo maakten we bijvoorbeeld samen met de Belgische non-profit organisatie EVA een speciaal kookboekje voor scholen (met peulvruchten in de hoofdrol) dat gratis aan 4.000 Belgische schoolkinderen werd uitgedeeld, inclusief 100 kookworkshops.

voedselonderwijs

Sinds vorig jaar hebben we daar een nieuw initiatief aan toegevoegd: Chef Het Samen: kinderen laten zien hoe cool het is om samen met een vriend of vriendin een maaltijd bomvol groente te koken. Met 2 buurmeisjes van 10 jaar maakten we een aantal Chef Het Samen youtube-filmpjes, gefilmd en gemonteerd door onze zoon van 13. De lol spat van het scherm, koken met groente was nog nooit zo leuk!

Check bijvoorbeeld in dit filmpje hoe Liz & Polly wraps met bonenspread en twee soorten pesto maken. In een ander filmpje  ontdekken ze hoe je het makkelijkst een pompoen kan opensplijten en er een pittige pompoensoep mee kunt maken. En in een weer een ander Chef Het Samen kookfilmpje roepen ze spontaan tijdens het maken van zoete aardappel-stamppot: ‘Postelein is echt lekker!’ Vergelijk dat alles eens met de kinderen in het Voedselonderwijs Filmpje van YFM bovenaan deze blog…

voedselonderwijsonze droom

Wij geloven dat het kan: met een flinke portie lol kinderen leren koken, zelf groente laten kweken, meer over de herkomst van ons dagelijks eten leren en ze vooral zelf laten ervaren hoe leuk en lekker dat allemaal is.

Ondertussen geeft Keet Smakelijk ook regelmatig kooklessen op BSO’s en scholen. En man man man, wat is dat leuk! Vinden wij niet alleen zelf hoor, maar de kinderen ook 😉 Hier zie je ze in actie tijdens het maken van gevulde tomaatjes, knapperige loempia’s en vegetarische sushi. Wil jij dit ook op jouw school of bso? Of bijvoorbeeld een leuke middag organiseren voor kinderen van alle collega’s? Neem dan contact op met laura@keetsmakelijk.nl

voedselonderwijs

voedselonderwijs

voedselonderwijs

van grond tot mond

Als we met Keet Smakelijk en Chef Het Samen één ding duidelijk maken, dan is het dit: door kinderen actief bij ons dagelijkse eten te betrekken, ontstaat er een wereld van verschil. Zelf boodschappen doen en samen de keuken in. Vanaf een jaar of 10 is dat heel goed mogelijk. Jongere kinderen kunnen met pa of ma aan de slag. Of met opa of oma. Of met de buurvrouw of de oppas. Ook leuk.

Naast een stel Chef Het Samen youtube-filmpjes hebben we inmiddels ook een super duper (bekroond!) kinderkookboek gemaakt: Chef Het Samen met tomaat. Te veel om daar ook nog uitgebreid op in te gaan in deze blog, maar als je er meer over wilt weten, kijk dan eens hier.

voedselonderwijs

  • 128 pagina’s in kleur
  • een kookboek voor & door kinderen
  • gezonde recepten in stripvorm, goed te volgen: alles wordt stap voor stap uitgelegd
  • met een flinke schep humor
  • klimaatneutraal gedrukt
  • 14,95

bestel ‘m hier

Chef Het Samen is voedselonderwijs avant la lettre – of dat nu thuis of op school gebeurt. We dagen kinderen uit om samen te koken en laten ze hun eigen groente kweken; ook dat komt in ons nieuwe boek ruimschoots aan bod. Alles wordt super helder en aanstekelijk uitgelegd. Je krijgt als kind echt zin om zelf aan de slag te gaan. Kortom, zelf kweken, samen koken, gezond, lekker en duurzaam eten en ondertussen een hoop lol met elkaar.

voedselonderwijs

we cheffen het samen!

Keet Smakelijk werkt samen met diverse partners, waaronder Rijk Zwaan, Nature & More en De ASN Bank. We beseffen hoe bijzonder het is dat steeds meer individuen en bedrijven ons hun vertrouwen geven en zich aansluiten bij Keet Smakelijk & Chef Het Samen. Meer daarover lees je o.a. hier. Spreekt onze aanpak en missie je aan? Wil je meer weten? Samenwerken? Heb je een tip? Of zomaar iets leuks zeggen? Neem contact op via: info@keetsmakelijk.nl.

voedselonderwijs

Je kunt ook rechtstreeks met één van ons contact opnemen via linkedin:

Laura Emmelkamp

Scato van Opstall

voedselonderwijs


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *