vitamine D in de winter

vitamine D in de winter

Deze pinguïn wil je wat vertellen: maar liefst 1 op de 3 Nederlandse kinderen heeft een tekort aan vitamine d in de winter. Daar kun je moe en lamlendig van worden. Hier zijn wat tips om de boel op peil te houden.

waarvoor heb je vitamine d nodig?

Vitamine D is betrokken is bij praktisch alle processen in ons lichaam. Het versterkt het aangeboren immuunsysteem en zorgt onder andere voor goede ontwikkeling van botten en tanden. Daarom is het ook voor kinderen essentieel om dagelijks voldoende vitamine D binnen te krijgen. Een vitamine D-tekort wordt geassocieerd met diverse klachten en ziektebeelden. Zoals spierzwakte, botpijn, moeheid, allergie, diabetes type 1, obesitas, astma, botbreuken en griep. Niet zo best dus.

zon zon zon

Vitamine d zit onder andere in vette vis, maar de hoeveelheid die we hiermee binnenkrijgen is simpelweg onvoldoende. En de meeste mensen eten sowieso nauwelijks vis. Voor fulltime vegetariërs is het helemaal geen optie. Los daarvan: De ZON is de belangrijkste leverancier van vitamine D. Door zonlicht op je huid kan je lichaam zelf vitamine D aanmaken. Maar… de Nederlandse zon is hiervoor alleen in het voorjaar en in de zomer tussen 11:00 en 15:00 uur sterk genoeg. Zo zie je maar, het valt niet mee om voldoende vitamine d te scoren. In de winter zul je het anders moeten aanpakken.

vitamine d in de winter

Zo doe je dat: haal een pot met vitamine D in huis en geef je kind (en jezelf) dagelijks extra vitamine D-druppels of pillen. Dit is ook het advies van de Gezondheidsraad. De hoeveelheid verschilt per leeftijdsgroep. Bij peuters bijvoorbeeld, werkt het systeem om zelf vitamine D aan te maken nog niet optimaal. Geadviseerd wordt daarom om ze tot hun vierde jaar elke dag 10 microgram vitamine d te geven. Niet alleen in de winter, maar ook zomers. Overleg met je huisarts of het consultatiebureau wat de beste hoeveelheid is, ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en adviezen.

doe dan!

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D te slikken, geeft minder dan de helft van alle ouders hun  kind die extra D ook daadwerkelijk in de vorm van een supplement. Dit verklaart ook de uitkomst van onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum: maar liefst 1 op de 3 Nederlandse kinderen heeft een vitamine D tekort. Vooral aan het einde van de winter (februari-maart) lopen die tekorten op.

Extra vitamine d slikken is dus geen overbodige luxe, maar een efficiënte manier om vitamine d in de winter op peil te houden. Het zorgt ervoor dat je eind maart nog steeds kunt lachen zonder spierpijn, allergie of moeheid. Doe je het niet? Dan zit er niks anders op dan alsnog een reisje naar de Tropen te boeken.

meer weten?

Luister dan eens naar deze podcast/interview met dr. Jos Wielders. Dit interview duurt 10 minuten, daarna kun je aardig meepraten over vitamine D.

vitamine de in de winter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *