hoeveel vezels

volkoren

Volkoren brood is gezonder dan wit brood. Maar waarom ook al weer? Volkoren brood is gemaakt van volkoren meel. Het is lichtbruin van kleur en bevat de meeste fijngemalen kiemen en zemelen. Meel bevat minder voedingsstoffen dan volkoren meel, doordat de kiemen en zemelen er gedeeltelijk zijn uitgezeefd. Bloem (in bijv. taart, cake) heeft een minimale voedingswaarde, doordat alleen het middelste gedeelte van de graankorrel wordt gebruikt. Er zitten geen kiemen of zemelen in.

In de fabriek gooien ze vaak (gebrande) mout of kleurstof door het witte meel. Zodat er een donkerbruin exemplaar uit de oven rolt. Dan krijg je dus – heel simpel – een donkerder broodje. Maar geen gezonder broodje. De klant wordt zo gefopt, want veel mensen denken dat zo’n donkerbruin broodje het gezondst is. Dat is dus juist niet het geval.

Kies dus liever voor volkoren. Kijk op het etiket en kijk of er ‘volkoren’ op staat. Of beter: ga eens naar een echte bakker en vraag wat voor soort meel hij gebruikt en waar het vandaan komt. Niet vergeten om je kinderen mee te nemen, die pikken net als jij enorm veel van zo’n gesprek op.

O ja, doe er iets lekkers mee, en vergeet de groente niet. Wat dacht je van een Tosti Geitengril, met tomaat en verse tijm? Of een Tosti Groen Vuur, met courgette en pesto?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *