Groente is gezond, maar marketeers krijgen er hoofdpijn van.
Wat ooit begon als een verwoede poging onze eigen kinderen meer groenten te laten eten, groeide uit tot Keet Smakelijk, dat recepten met verhaaltjes en maffe foto’s combineert. Drakenstaarten of Camouflagesoep maken het makkelijker om ‘enge nieuwe dingen’ als groene asperges en linzen aan je kids te verkopen. Die aanpak werkt goed en mijn vriendin werd als panellid gevraagd op het GroenteCongres. Daar was ik best trots op, maar zodra ik het woord GroenteCongres uitsprak, was meligheid en geschamper mijn deel. Dan besef je weer hoe diep het imagoprobleem van groente is geworteld. Slechts 20% van de peuters eet er voldoende van. Volwassenen scoren nog slechter met 14%. Een dieptepunt zijn de 7- tot 18-jarigen: 1% haalt het minimum. Nederland eet liever kiloknallers of knutselvoer, vulmiddel verrijkt met suiker & zout en opgeleukt met E-nummers. Aan de man gebracht met een marketingbudget dat 2000 keer hoger is dan dat van de groentesector. Geen wonder dat half Nederland overgewicht heeft en diabetes 2 epidemische vormen aanneemt.
Op het GroenteCongres lieten professoren en TNO-ers zien dat groente medicatie kan vervangen, de vruchtbaarheid enorm verhoogt en tot gezondere babies leidt. Dat een groenterijk dieet niet alleen diabetes-2 kan voorkomen, maar zelfs kan genezen (zie keerdiabetesom.nl). Helaas, als een teler daar reclame mee maakt, krijgt-ie een gigaboete aan z’n tuinbroek. En al mocht het wel: dat groente gezond is, weet iedereen al lang. Kennis is iets anders dan gedrag. Gezond leven kan morgen ook nog, denken de meeste mensen. De tweede grote groep groentekortkomers vindt het ‘teveel gedoe’. Dat zijn twee pittige barrières die de branche, verenigd in het GroentenFruitHuis, moet zien te slechten. Groente lekker, leuk en sexy maken en tegelijkertijd laagdrempelig opdienen. Met een piepklein budget en een tandeloze overheid als sidekick geen eenvoudige taak. Maar wel een mooie. Groente op meer plekken verkrijgbaar maken. Groente bij ontbijt, lunch en als snack op de kaart zetten. Of kijken of je variëteiten op doelgroepen aan kunt laten sluiten.
Over vijf jaar zien we misschien ProfiPrei® voor de topkok, PrachtPrei® voor de mooiste ringetjes bij het roerbakken en PeuterPrei® met mildere smaak en crunchy bite. De labels dubbelen als recepten, die perfect aansluiten bij de kopersgroep. Ook in Den Haag zijn ze in 2020 eindelijk wakker geworden: frisdrankautomaten op scholen zijn wettelijk verboden. Venkel-peer-gember juice wordt in no-time een hit bij pubers. Snoeptomaatjes, snoepkomkommers en snoeppaprikaatjes hebben de candybars verdrongen. Bedrijfsrestaurants en sportkantines bieden tijdens de lunch salades en verse groentesoepen aan, gemaakt van lokale oogst en ter plekke bereid. Dat alles levert ook nog eens honderdduizend banen op. De gezondere leefstijl leidt tot een besparing van bijna 3 miljard op zorgkosten. Kinderen krijgen voedingsles op school en wijzen hun ouders op vergeten groenten. Snackkarren worden weggeconcureerd door rondrijdende saladbars. En als mijn vriendin als spreker wordt uitgenodigd op een GroenteCongres, zegt iedereen ‘cool’. Want groente is hot.
Deze column van Scato van Opstall (meneer Keet) verscheen 07/04/2015 in De Volkskrant.