Kookdiploma

alle kinderen een kookdiploma?

Wist je dat slechts 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groente eet? Da’s niet gezond. En ook niet duurzaam. Ons programma voor het Kookdiploma brengt daar verandering in, want kinderen die meedoen eten juist bergen groenvoer. Lees hieronder wat voor moois er gebeurt als kinderen het heft in eigen handen nemen.

Kookdiploma

heft in eigen in handen

Alles wat je zelf doet werkt en onthoud je het beste. Daarom laten we kinderen lekker zelf koken. Ze leren allemaal zelfstandig zes recepten bomvol groente koken. De kick-off voor het Kookdiploma is een workshop op locatie, waar ze twee recepten maken. Daarna gaat iedereen thuis 4 weken aan de slag. De recepten staan in het Chef Het Samen Kinderkookboek. En alle kinderen laden hun feedback op via een bijbehorend online programma.

kookdiploma

En als alle recepten zijn gemaakt is er natuurlijk – tadadadada – het Chef Het Samen Kookdiploma.

kookdiploma

zelf koken = lekkerder eten

Meten is weten. Daarom vragen we de chefs niet alleen te koken, maar ook om feedback. Dat gaat heel makkelijk via het online programma. Bij ieder recept beantwoorden ze een paar simpele vragen:

  1. welk cijfer geven jullie aan het recept?
  2. hebben jullie iets nieuws  geproefd?
  3. zijn jullie van plan dit recept vaker te maken?
  4. willen jullie er verder nog iets over zeggen?

Zo verzamelen we veel informatie. Wat dat oplevert, lees je hieronder aan de hand van een aantal voorbeelden. Binnenkort gaan studenten van Aeres Hogeschool hier diepgravender onderzoek naar doen, maar we delen nu alvast wat resultaten.

Kookdiploma

Vinden de deelnemers dit een leuk programma? JA! Proeven ze nieuwe smaken? JA! alle deelnemers verbreden hun smaak: van simpele zaken als tomaat, bonen en radijs, tot meer exotische smaken als verse gember, Spaanse peper en kokosmelk. Een voorbeeld:  “Nog nooit een vegetarische loempia gegeten. We geven alle drie een 9” meldt team Kookgasten over de loempiaatjes met taugé, wortel en lente-ui.

Kookdiploma

lust geen aubergine…

En wat vinden Chef Nadia en Ella van de Mexicaanse Tortilla’s? “We geven allebei een 10+++++++ ” Haha meiden, zo kan ie wel weer. Fay heeft samen met India de curry met aubergine en kikkererwten gemaakt, “Ik hou niet van aubergine zegt ze, maar zo vindt ik het wel lekker” Wij snappen het wel: als je samen met je vriendin hebt gekookt, smaakt zo’n aubergine wél lekker. Dus voortaan bij vieze gezichten, gewoon je kind laten koken, dat scheelt een hoop gedoe aan tafel. O ja, Fay geeft een 8 aan haar zelfgemaakte curry. Of ze van plan is dit recept vaker te maken? “Ja!”

kookdiploma

lange tafels

Via het online programma komen er niet alleen foto’s van kokende kinderen binnen, maar we zien ook regelmatig foto’s van gezellige tafels met vrienden en familie. Opa’s en oma’s die aanschuiven, extra vriendjes via school, de buurvrouw, bevriende gezinnen die met z’n allen gaan eten, terwijl de kinderen koken.

Kookdiploma

oma ook blij

“Mijn oma vond de soep ook heel lekker” appt Dajo. En dan komt er weer een bericht binnen van Seija: “We hebben het recept voor de curry aan mijn tante gegeven, want die wil het ook thuis gaan maken.”

Kookdiploma

vaker maken!

En de moeder van Cas mailt: “leuk om te ontdekken dat tortilla’s zonder gehakt of vleesvervanger ook heerlijk zijn. Door de verse kruiden hadden we weinig zout nodig. Deze gaan we vaker maken!”

Kookdiploma

verrassingsbezoek

En wat dacht je van Chef Tara? Op de foto hieronder staat ze op het punt om twee bordjes zelfgemaakte Coole Curry uit het Chef Het Samen Kinderkookboek naar haar bejaarde buren te brengen. Een verrassingsbezoek, waarover ze ons via de online updates het volgende laat weten: “de buren hebben er ook van genoten. De buren zijn twee 70-jarige mensen die het heel leuk vonden om dit heerlijke gerecht te proeven, de buurman stuurde nog een bericht dat ik volgens hun met vlag en wimpel geslaagd ben.”

Kookdiploma

onze droom

We zagen het in een droom: steeds meer jonge chefs die lekkere gerechten met groente koken, gezond eten en zo ook weer hun ouders, familie, vrienden en buren inspireren. Het is leuk om zo’n programma te bedenken, maar het is natuurlijk nog veel gaver  om te zien dat het werkt! Het bewijs daarvan komt hier dagelijks binnen, zoveel leuke foto’s, enthousiaste kinderen en ouders… wat hier gebeurt is priceless!

Kookdiploma

Via Stadsdeel West konden we een pilot doen voor het Kookdiploma in Amsterdam. En nu rolt het groenteballetje verder… want binnenkort starten we ook in Hilversum en Eindhoven met het Kookdiploma. De Gemeente Rijswijk wil ook meedoen en gisteren kregen we een telefoontje uit West-Friesland dat ze ook graag aanhaken..

Kookdiploma

alle kinderen een kookdiploma!

We zien dat het werkt en daarom willen we het Kookdiploma net zo vanzelfsprekend maken als een zwemdiploma. Hoe meer kinderen meedoen hoe beter.

Help je mee? Heb je een vraag, tip, suggestie, wil je dat het Chef Het Samen Kookdiploma ook in jouw gemeente, op jouw school of via jouw bedrijf  wordt aangeboden?

Stuur dan een mail naar laura@keetsmakelijk.nl

kookdiploma

kookdiploma

bestel het boek hier.

kookdiploma