Laura Emmelkamp

beste van de wereld!

Whoeheeeee!!! Chef Het Samen met tomaat is uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld! Dat gebeurde afgelopen zondag in China, tijdens de Gourmand World Cookbook Awards.

Check het item in het Jeugdjournaal!

wereldkampioenschap voor kookboeken

Aan deze internationale wedstrijd voor kookboekenauteurs en uitgevers doen maar liefst 205 landen mee. Dit jaar werden er ongeveer 10.000 boeken vanuit de hele wereld ingezonden. Daaruit maakt de jury een eerste voorselectie: per land en per categorie (in totaal 88) worden de winnaars aangewezen. In december 2016 kregen we een mailtje van de organisatie dat ze Chef Het Samen met tomaat het beste kinderkookboek van Nederland vonden. Joepie! En een paar weken later hoorden we dat Chef het Samen op d shortlist was beland, samen met 7 andere kinderkookboeken uit verschillende landen gingen we door naar de finale van de Gourmand World Cookbook Awards. Extra spannend!

beste kinderkookboek

beste kinderkookboek

beste kinderkookboek

de ontknoping…

De winnaar blijft tot het allerlaatste moment onbekend. Dat is dus hartstikke spannend, zeker als je helemaal naar China reist. Stel je voor: je hebt een visum geregeld, vliegticket besteld en hotel betaald…. en dan win je niet… Het overkomt menig kookboekenauteur of uitgever die naar de Gourmand Awards afreist. Maar hé, dat zijn de regels van het spel, en zo gaat het natuurlijk ook bij tig andere wedstrijden. En andersom werkt het trouwens ook zo: je hoeft helemaal niet aanwezig te zijn om te winnen, zo waren er diverse eerste prijzen, waarvan de uitgever of auteur in geen velden of wegen was te bekennen.

tomaten party!

De sfeer is waanzinnig: zoveel leuke en sprankelende mensen op één plek, die allemaal met hetzelfde bezig zijn: mooie kookboeken maken! En als HET moment daar is, voel je de zenuwen door je lijf razen. Daar kan geen achtbaan tegenop. Alles gaat in een flits, de boeken van de shortlist worden op een groot scherm geprojecteerd. En dan opeens wordt er één uitgelicht: Chef Het Samen met tomaat! Ja echt, ik zie het goed, dat zijn wij, het boek waar we de afgelopen anderhalf jaar met zoveel liefde en passie aan hebben gewerkt is door de Gourmand World Cookbook Awards uitgeroepen tot… beste kinderkookboek van de wereld!!!

beste kinderkookboek van de wereld

Mijn hart spat uit elkaar, als ik op het podium sta. Kort vertel ik aan een internationaal publiek over Chef Het Samen, hoe het allemaal begon en over onze missie.

Acht kids van 8-12 jaar werkten mee aan het boek vol recepten met tomaten en -kweektips, in de vrolijke vorm van een fotostrip. Daarnaast maakten de kinderen zelf een aantal youtube-filmpjes. Die co-creatie met kinderen levert telkens weer te gekke situaties op en daar zijn we het meest trots op. Wat een genot is het om samen te werken met al die verschillende kinderen, en te zien hoe leuk en lekker ze het vinden om te koken met verse ingrediënten en recepten bomvol groente te maken.

beste kinderkookboek van de wereld

kinderen en groente worden vrienden

Chef Het Samen met tomaat bewijst: groente en kinderen gaan prima samen, als je lekkere recepten en veel lol slim combineert. Met Chef Het Samen empoweren we een nieuwe generatie, want meer groente eten is behalve lekker, ook gezonder en goed voor het milieu. We zijn daarom enorm blij met deze internationale erkenning. En de kinderen ook! Binnenkort volgen er nieuwe filmpjes en we dromen al van een volgend boek: Chef Het Samen viert feest, Chef Het Samen op de camping, Chef Het Samen met salades… you name it.

beste kinderkookboek… en dan?

Chef Het Samen bereikt steeds meer kinderen. Naast dit beste kinderkookboek, organiseren we ook  workshops op scholen en events, maken we filmpjes gepresenteerd door jonge chefs en inmiddels zijn we ook van start gegaan met een super tof programma: het Chef Het Samen Kookdiploma.

Laura Emmelkamp beste kinderkookboek van de wereld Gourmand World Cookbook awards

bestel het boek hier

kinderkookboek