een week geen vlees

een week geen vlees?

Hello everybody, vandaag start Meat Free Week: een initiatief dat wordt gesteund door chefkoks uit Engeland, Canada en Nieuw Zeeland. Maar vanuit Nederland kun je natuurlijk ook gewoon meedoen. 

een onsje minder

Steeds meer mensen gaan voor minder vlees. Zo laat recent Engels onderzoek zien dat maar liefst een kwart van alle Britten het afgelopen half jaar minder vlees is gaan eten. De Meat Free Monday Campagne van Paul McCartney en zijn dochters Stella en Mary heeft daar zeker aan bijgedragen. Ze zijn realistisch en gaan er niet vanuit dat iedereen in één klap stopt met vlees, daarom dragen ze deze strategische boodschap uit: “als we allemaal één dag per week minder vlees eten, kan dat al een enorm verschil maken.” 

Kijk maar eens naar deze CO2 som: Als iedereen in Nederland één dag in de week geen vlees zou eten, levert dat dezelfde besparing op als 1,25 miljoen auto’s een jaar lang van de weg halen. En zo kan er nog veel meer in cijfers worden omgezet, om de positieve impact van minder vlees eten te verhelderen. Check bijvoorbeeld deze sheets eens, voor extra inspiratie en munitie.

een week zonder vlees

slechter leven keurmerk

Minder vlees eten is gezonder en duurzamer.  En laten we de dieren zelf ook niet vergeten. Dat laatste aspect wordt in de minder-vlees-eten-campagnes minder sterk benadrukt – want niet zo fijn en positief om te kijken naar hoe de bio-industrie er van binnen uit ziet… maar voor wie het aandurft, is dit item  een aanrader, waarmee Arjen Lubach gisteren het slechter leven keurmerk lanceerde:

nieuwe smaken op je bord

Ben je al om? Ook zo’n zin om een week geen vlees te eten? Als je officieel met deze internationale challenge wilt meedoen: vandaag beginnen (maandag 18 september) en meedoen tot en met zondag 24 september. En als je jouw kookkunsten op social media wilt delen, of wilt zien wat anderen er van bakken, check dan de hashtag #meatfreeweek

Minder vlees eten betekent automatisch meer groente op je bord – en is daarmee ook meteen een geweldig excuus om te variëren en nieuwe smaken te ontdekken. Ook voor kinderen is dat een heel goed plan, want op dit moment eet slechts 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groenvoer. Inspiratie nodig? Check de familierecepten op deze site. Allemaal vegetarisch. En voor wie nog een stapje verder wil, hebben we ook vegan recepten in de aanbieding, want 100% plant power = nog beter voor het milieu.

En natuurlijk geef je aan zoveel mogelijk kinderen Chef Het Samen met tomaat kado. Zodat ze hun eigen groentemaaltijden in elkaar kunnen flansen. Daar staat trouwens ook dit recept voor Mexicaanse tortilla’s in, met een flinke schep groente – en een klein stukje chocola 🙂

chef het samen

een week zonder vlees

chef het samen

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95
  • Winnaar ‘beste kinderkookboek van de wereld’ / Gourmand World Cookbook Awards (mei, 2017)

bestel het boek hier


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *