down + up, stichting downsyndroom

koken met down

Onlangs maakten we een Chef Het Samen kookvideo met Jimmy (10 jaar, down) en Hugo (9 jaar). Stichting Downsyndroom vroeg ons iets te vertellen over onze ervaringen tijdens het filmen. Koken met down. Is dat anders dan gebruikelijk, of juist niet?

Hieronder de tekst, zoals die in het magazine Down + Up is gepubliceerd:

wat is Chef Het Samen?

Chef Het Samen laat kinderen gezonder eten door ze lekker te leren koken met groente. En dat is hard nodig, want op dit moment eet slechts 1 op de 100 Nederlandse kinderen voldoende groente. Tegelijkertijd eten ze jaarlijks hun eigen gewicht aan suiker. Hierdoor hebben veel Nederlandse kinderen overgewicht (1 op de 7). En zijn er bijvoorbeeld ook 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes type2. Vroeger was dat een ‘ouderdomsziekte’ maar tegenwoordig krijgen kinderen het ook.

van buurtproject…

Daarom maakten we een kinderkookboek met gezonde recepten bomvol groenten. Acht kinderen uit de Baarsjes, een Amsterdamse buurt, deden mee. We lieten ze recepten testen en grappen voor het boek verzinnen. En we fotografeerden ieder recept stap-voor-stap als een fotostrip, zodat het allemaal makkelijk te volgen is voor kinderen.

koken met down

… tot beste kinderkookboek van de wereld

Het werd een groter succes dan we ooit durfden dromen. Een half jaar later werd Chef Het Samen met tomaat bekroond tot Beste Kinderkookboek van de Wereld. Onze buurmeiden Liz en Polly (die meededen vanaf het allereerste begin) kwamen zelfs in het Jeugdjournaal. De gemeente Amsterdam is ook enthousiast over Chef Het Samen en gaf ons budget om kookworkshops op scholen te organiseren en kookvideo’s te maken voor ons youtube-kanaal. Die filmpjes zijn met wisselende duo’s van kinderen, die in hun eigen keukentje een recept maken uit het Chef Het Samen kookboek.

koken met down

thuis bij Jimmy & Hugo

Zo kwamen we ook bij Jimmy thuis. Zijn moeder Christien appte dat hij heel graag wilde meedoen, samen met zijn vriend Hugo. Enthousiasme is het allerbelangrijkst en dat was ruim aanwezig! Ook met Down kun je prima een bijzonder groentegerecht maken. Dat is het mooie van koken, iedereen kan het leren: jongens, meiden, rijk, arm, dik, dun, hoogbegaafd of een rugzakje. Chef Het Samen is er voor iedereen.

koken met down,

koken met down, da’s gewoon hetzelfde

Het filmen met Jimmy was hetzelfde als met andere kinderen. De kracht van Chef Het Samen zit ‘m in de spontaniteit, want dat levert nu eenmaal de leukste beelden op, die recht tot het hart spreken. Het is de show van de kinderen die het filmpje presenteren. Wij nemen altijd twee schorten mee. Zelf hadden Jimmy en Hugo bedacht ook een koksmuts op te zetten. De kinderen gaan aan de slag en wij volgen ze met de camera tijdens het hakken en snijden. Keet maken en knoeien hoort er ook gewoon bij. Anders zou het ook maar een saaie bedoening zijn. Het is geen laboratorium, het is een keuken!

vriendschap als geheim ingrediënt

Jimmy en Hugo hadden het recept zelf al een keertje geoefend, dat doen alle kinderen die we filmen. Want voor het eerst iets koken en meteen gefilmd worden is een beetje teveel van het goede. Jimmy is een echte lekkerbek, hij proeft spontaan van alles, van kastanjes tot knoflook. En hij heeft heel veel humor. Hugo is weer wat serieuzer en kent Jimmy supergoed, dus dan heb je een klassiek comedy-koppel. Je voelt de vriendschap en de lol tussen Jimmy en Hugo, dat is het ‘geheime’ ingrediënt van al onze filmpjes; Chef Het Samen maak je echt samen.

koken met down

halfhoog vuurtje

We merkten dat Jimmy goed kan lezen, dus dat hebben we natuurlijk ook meegenomen in de film. Misschien moet je bij Jimmy iets meer op z’n articulatie letten, maar zo is er bij iedereen wel iets. Iemand die te zacht praat of loopt te gillen waardoor het geluid constant overstuurd…. of twee vrienden die elkaar stiekem een beetje uit beeld lopen drukken. Dat maakt het ook wel zo authentiek allemaal, het hoeft niet perfect. Je moet de lol wel een beetje voelen en dat is bij Jimmy en Hugo nou niet bepaald een probleem, zoals je kunt zien. Jimmy hoefde ook niet geholpen te worden. Hij wist precies wat ie aan het doen was en had plezier in het filmen en koken met zijn vriend Hugo. Je merkt dat ook als je zo’n film aan het monteren bent, Jimmy en Hugo zijn allebei gelijkwaardig bezig. Jimmy kent bijvoorbeeld de standen van het gas uit z’n hoofd, hij weet wat een halfhoog vuurtje is. En je kunt duidelijk zien dat hij vaker met een keukenmes werkt.

koken met down

let’s rock

Het monteren zelf was trouwens best lastig, want we hadden zo enorm veel leuk materiaal. En zo’n youtube-filmpje mag niet te lang zijn. Dus het was soms ‘kill your darlings’. Omdat het Stoer Soepje heet vonden we een stevige rock soundtrack wel passend. Dat Jimmy’s grote broer Liam (12) een heel talentvolle rockgitarist is past er stiekem ook wel een beetje bij.

Wij zijn enorm blij met het resultaat, en nog veel belangrijker: Jimmy en Hugo zijn dat ook. Je kunt het zien op het youtube-kanaal van Chef Het Samen. Dus stuur je kind gerust met een mattie en ons boek de keuken in en laat je verwennen! Okay, als je kinderen koken moeten de ouders wel alles opruimen natuurlijk – maar dat is een prima deal?

koken met down

Bestel het boek hier.