En koken maarrrr! Wat een super gezellig clubje weer vanmiddag, bij de kookles voor kinderen die ik geef op de bso. We maakten vegetarische loempia’s uit de oven en die vielen vet in de smaak.
Niet dat ze vet zijn, deze loempia’s, want dat zijn ze juist niet. We bakken ze in de oven en smeren ze alleen maar lichtjes in met wat zonnebloemolie. Zo worden ze toch lekker crunchy munchy en kun je de frituurpan achterwege laten. Gooi die überhaupt maar over het balkon, da’s een stuk gezonder.
Hoe dan ook, deze loempia’s zijn makkelijk en lekker. En ook superleuk om te maken met kinderen. Hak en snij een berg groente, neem een pak filodeeg en rollen maar. Zo bak je met gemak drie platen vol knapperige loempia’s en voor je het weet, is de kookles voor kinderen al weer voorbij. ‘Juf, mag ik alles mee naar huis nemen?’ • ‘Juf, ik wil later ook kok worden!’ • ‘Juf, waar koop je dit deeg?’ • ‘Juf, wat gaan we volgende week maken?’
Rustig jongens, als jullie nu eerst even snel de rommel opruimen, dan legt de juf ondertussen aan de mensen thuis uit hoe ze ook zulke loempiaatjes kunnen maken.
dit heb je nodig / voor 40 loempiaatjes
- 40 vellen filodeeg
- 500 gram geraspte wortel
- 500 gram taugé
- 3 preien
- 4 lente-uitjes
- 50 gram sesamzaad
- olie om in te vetten
zo maak je het
1. Haal het filodeeg een half uur van tevoren uit de vriezer en laat het ontdooien.
2. Verwarm de oven voor op 220 graden.
3. Doe de taugé in een vergiet en spoel af onder koud, stromend water. Laat de taugé goed uitlekken (anders wordt je loempia straks kledderig). Droog de taugé eventueel door het lichtjes met wat keukenpapier te deppen.
4. Snij de lente-uitjes en de prei in dunne plakjes. Het ‘kontje’ kun je weggooien. Check nog even of er geen zand zit in de prei, en spoel het af.
5. Meng in een grote kom (of in een paar verschillende kommen als je met een groep kinderen kookt) de taugé met de geraspte wortel, de lente-ui en de prei en het sesamzaad.
6. Trek voorzichtig een vel filodeeg los van de rest en leg het op een snijplank.
7. Leg wat van het groentemengsel in het midden van het filodeeg. Klap de randen een klein beetje naar binnen, en rol het filodeeg op.
8. Bestrijk het pakketje – aan alle kanten – met een dun laagje olie.
9. Maak de rest van de loempiaatjes. Als je daarmee klaar bent, leg je alles op 2 met bakpapier bekleedde bakplaten. Schuif de platen in de oven en bak de loempiaatjes in 20-25 lichtbruin en knapperig.
het mafste kinderkookboek
Het recept voor deze loempiaatjes komt uit Chef Het Samen met tomaat. Een lekker maf kinderkookboek, dat we samen met een stel kinderen uit de buurt hebben gemaakt.
- 128 pagina’s in kleur
- voor & door kinderen
- recepten in stripvorm
- met een flinke schep humor
- 14,95
Bestel Chef Het Samen met tomaat hier
kookles voor kinderen
Wil je ook kookles voor kinderen op jouw school of bso? Neem dan contact op met ‘de juf’ via laura@keetsmakelijk.nl.
En check ook eens deze recepten, die leuk en lekker zijn om met kinderen te maken. Zomaar wat ideetjes voor de meivakantie 🙂