Op internet circuleren 402 miljoen recepten, maar bij de meeste gezinnen staat niet vaak iets nieuws op tafel. ‘Tijdgebrek’ geeft een groep van 1.000 ondervraagden in recent onderzoek als reden op. Of: ‘Het is te duur.’ Ook veel gehoord: ‘Ik heb geen inspiratie…’ Hier zijn wat tips & recepten voor meer variatie. Want vaker iets anders op het menu is niet alleen beregezond, maar ook erg lekker.
gezond
Variatie is niet alleen lekker voor je tong, maar ook voor je gezondheid. Broccoli bevat andere vitaminen dan een snijboon. En de vetzuren in boter zijn anders dan die van olijfolie. Je hebt ze allemaal nodig en ze smaken allemaal anders. Als je varieert, is de kans het grootst dat je alles binnen krijgt dat je nodig hebt.
Variatie verkleint bovendien de kans op voedselintolerantie. Teveel van hetzelfde kan vervelende allergische reacties geven. In ontzettend veel producten is bijvoorbeeld tarwe verwerkt (pasta, brood, pannenkoeken, koekjes). Hierdoor ontwikkelen steeds meer kinderen een overgevoeligheid voor tarwe. Dat kun je helpen voorkomen door bijvoorbeeld regelmatig voor een andere broodsoort te kiezen, zoals roggebrood of maïsbrood. Ook een slimme: lunch vaker met een salade of soep.
adukibonen, artisjok, oesterzwammen
In de dagelijkse drukte vergeet je al snel dat er wel honderd soorten groenten zijn. Da’s iets meer dan de vijf soorten die telkens weer op het menu staan. Kies ook eens voor paksoi, oesterzwammen, groene asperges, artisjok, aubergine, zoete aardappel… Vinden je kinderen dat niet lekker? Op deze site staan kidsproof recepten met al deze groenten. Wat dacht je van Drakengrotten, een stamppot met paksoi en oesterzwammen? Milde curry met aubergine? Of soep met adukibonen? Maak ze in het weekend en laat ons weten hoe het smaakt. Snelle actie bij het ontbijt? Serveer een eitje met groene asperges.
try before you die
Verder is er natuurlijk internet, waar de hele wereld recepten uitwisselt. Maar daar kun je ook totaal gek van worden, want wat moet je nu kiezen uit die recepten-massa? Niet nadenken, gewoon doen: typ één of meerdere ingrediënten in, bekijk maximaal 3 recepten, maak je keuze en ga koken. Als je dat 1 x per week doet, heb je volgend jaar 52 nieuwe gerechten aan je repertoire toegevoegd.
Variëren is experimenteren en dat vinden kinderen vaak leuker dan wij. Maak ze medeplichtig; vraag als je boodschappen doet of ze helpen zoeken naar nieuwe groente- en fruitsoorten, peulvruchten of graansoorten. Al eens freekeh of parelgort geprobeerd? #check.
Wat eten we morgen? Iets anders als vandaag!
stamppot met zoete aardappel, paksoi en oesterzwammen