broccolisalade

broccoli - beetgaar

Wij weten heel goed dat eten met kinderen een drama kan zijn. Onze peuters weigerden alles wat groen was. Broccoli bijvoorbeeld. Daar gooiden ze mee. Of ze spuugden er op. Dat veranderde toen we ‘m naar de kapper stuurden.

We gaan tien jaar terug in de tijd. Op een avond stond er een schaal met broccoli op tafel. Niet kapot gekookt, maar zacht en toch knapperig, kortom: niets mis mee. Toch ging het weer eens niet naar binnen. Op de achtergrond klonk het nummer It’s a family affair van de soulband Sly & the Family Stone. En opeens zagen we het: broccoli is net afrohaar. En met zo’n flinke bos afrohaar moet je naar de kapper. Met hun tandjes knipten onze kinderen het kapsel. Daar nog een hapje, daar nog een hapje en opeens ging de broccoli er met stronken tegelijk in. Want je kon zo’n broccoli ook onthoofden (IS was nog niet dagelijks op televisie) Hap, en weg was ook die nek. De Broccolikapper werd een begrip en broccoli een favoriete groente. Ook vriendjes die bleven eten vroegen steevast: `Gaan we straks de Broccolikapper doen?’ En zo werd de ene na de andere broccolistronk opgeslokt.

KINDEREN AAN DE BROCCOLI

Broccoli is een stevige jongen en die moet je niet tot sufkoken. Anders weet je zeker dat ie blijft staan. Dus hou een vork bij de hand en check of ie gaar is, maar nog wel een stevige bite heeft. Al dente, zoals de Italianen dat zo mooi noemen. Met wat virgin olijfolie en een paar korreltjes grof zout is-ie onweerstaanbaar. Laat kinderen het met hun vingers eten. Ook lekker om zo’n stronkje ergens in te dippen, een yoghurt-mayonaisesausje bijvoorbeeld.

DAAR ZIT WAT IN

Broccoli zit vol anti-oxidanten en bevat veel sulfurofaan, een stof die ontstekingen remt en effectief is tegen kanker. Net als neefje bloemkool, spruitjes en andere koolsoorten.

GROENE MELK

Dit klinkt misschien raar, maar is wel waar: een paar stronkjes broccoli bevatten evenveel kalk als een glas melk. En dat calcium in broccoli wordt ook nog eens beter opgenomen door je lichaam. Kijk ook even bij Melk.

BROCCOLI & TOMAAT = BFF

Broccoli en tomaat zijn hele goede vrienden. Als je ze samen in een gerecht stopt, gaan ze helemaal los. Ze boosten namelijk elkaars voedingswaarde, doordat er een geweldige synergie plaatsvindt tussen de verschillende voedingsstofjes van die twee. It’s a chemical reaction babe, oh yeah. En dan ziet het er ook nog eens appetijtelijk uit, die combi van groen met rood. Niet vergeten dus; snel even een broccoli stomen als je pasta met tomatensaus eet.

DOE DE KEET PROEF

Broccoli doet het prima als ingrediënt in Doe Het Zelf Pasta. Je kunt er eindeloos mee variëren en het makkelijk elke week een keer eten. Eitje erbij, gekookt of gebakken elkaar is je DIY maaltijd. We hebben ook een broccolirecept met mie in de aanbieding, met daarbij wortels en cashewnoten. Niet als Keet Smakelijk foto met een verhaal, wel binnenkort als blogpost met duidelijke instructies.