GroenteCongres, marketing. Groente

kool - zeebonken C

Kool redde in de 17e eeuw het leven van duizenden zeemannen. Die namen het mee op hun lange zeereizen. Niet als kool, maar als zuurkool: dat bleven maandenlang goed. Zonder de vitamince C van die zuurkool waren alle matrozen en mariniers onderweg aan scheurbuik doodgegaan.

FERMENTATIE  

Toen er nog geen ijskasten waren gebruikten we melkzuurbacteriën om verse spullen te verzuren: daardoor kregen rottingsbacteriën geen kans. Van melk maakte je yoghurt en van wittekool zuurkool – die je heel lang kon bewaren (en ook heel lekker is). Maar ook zonder die fermentatie is kool cool. De beroemde Romein Cato wist het 2000 jaar geleden al: kool is de groente die alle andere groente achter zich laat.

NOG MEER COOLE KOLEN

Rode en witte kool zijn prima rauw te gebruiken in salades, dankzij hun milde smaak. Savoyekool en groene kool zijn perfect gesauteerd, in een stamppot of in een ribollita soep. Spruitjes zijn een soort minikooltjes en met spitskool kun je heerlijk roerbakken. De Romanesca kool (het buitenaardse broertje van de bloemkool) is de mooiste kool die je ooit in je leven zult zien!

DAAR ZIT WAT IN

Naast vitamine C beschermt en ontgift kool je lichaam met stofjes als Indole-3 Carbinol, Calcium-D-Glucarate, Glutathione, S-Methyl-L-cysteine sulfoxide and Methionine. Vergeet al die namen, maar eet af en toe gewoon kool.

DOE DE KEET PROEF

Witte kool doet het prima in ons recept Paardenkracht. Een koolsla met winterpeen en verkruimelde  speculaas. Lekker in de winter – maar ook geschikt voor andere jaargetijden.