gebakken champignons

paddestoelen - plop

Paddestoelen kunnen in één nacht groot worden. Dan moet je heel wat in je mars hebben. Zo snel groeien is heel aantrekkelijk als je klein bent, vandaar dat kabouters dol zijn op champignons, ze hopen dat ze daardoor net zo groot worden als jij.

 BAH-DE-STOELEN

Niet alle kinderen zijn dol op champignons, dus laat ze er langzaam aan wennen (elke keer weer minimaal een hapje). Tien keer proberen is heel normaal bij nieuwe smaken. Snij ze dun en bak ze goed zodat ze zo min mogelijk ‘rubberachtig’ zijn. Wat ook helpt: laat ze zelf champigons snijden. Dan is het allemaal een stuk minder eng.

DAAR ZIT WAT IN

Er zitten een heleboel B vitamines in paddestoelen, plus de onmisbare mineralen koper, selenium en potassium. Daar zijn hele saaie boeken over geschreven, maar geloof ons: je hebt ze nodig. (De mineralen, niet de boeken.) Ga ze niet zomaar zelf plukken, alleen als je er echt verstand van hebt, of onder begeleiding van een doorwinterde gids.

DOE DE KEET PROEF

Verstop ze in Slingerspaghetti of in onze quiche-meets-muffin: Quichekeurige Kabouters. Als je kinderen wat groter zijn willen ze misschien wel een keer Drakengrotten proberen: oesterzwammen met sesamzaad en paksoi.