kastanje-linzensoep

stoer soepje!

Er staat weer een nieuw kookfilmpje op ons youtube-kanaal: Jimmy & Hugo koken linzen-kastanjesoep, en dat is: ‘heel heel lekker.’ En met dit gure winterweer is zo’n voedzaam soepje natuurlijk een extra vette aanrader. Dus haal snel alle ingrediënten in huis en ga daarna ook gezellig samen aan de slag!

dit heb je nodig

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 witte ui (medium)
 • 1 prei
 • 2 teentjes knoflook
 • 200 gram bruine linzen
 • 2 laurierblaadjes
 • 1,25 liter water
 • 125 gram gekookte kastanjes (kant-en-klaar te koop)
 • 1 groentebouillonblokje

topping

 • 100 gram zongedroogde tomaatjes (zie p xx)
 • paar takjes krulpeterselie

aan de slag

Hoe je vervolgens aan de slag gaat en samen een stoer soepje brouwt, zie je in het filmpje van Jimmy & Hugo. Het recept komt uit ons kinderkookboek Chef Het Samen met tomaat, dus als je alle stap-voor-stap instructies op papier er ook graag bij hebt (en een hele rits andere leuke recepten) bestel ‘m dan online, of haal het boek bij de boekhandel om de hoek.

linzen-kastanjesoep

gezond en lekker!

Met Chef Het Samen laten we kinderen gezonder eten door ze lekker te leren koken met groente. We maakten een kinderkookboek (uitgeroepen tot beste van de wereld!), geven kookworkshops op scholen en events en maken regelmatig kookfilmpjes, gepresenteerd door wisselende duo’s van kinderen.

iedereen kan meedoen

Zo kwamen we ook bij Jimmy thuis. Jimmy heeft Down, zijn moeder Christien appte dat hij heel graag wilde meedoen, samen met zijn vriend Hugo. Enthousiasme is het allerbelangrijkst en dat was ruim aanwezig! Ook met Down kun je prima een bijzonder groentegerecht maken. Dat is het mooie van koken, iedereen kan het leren: jongens, meiden, rijk, arm, dik, dun, hoogbegaafd of een rugzakje. Chef Het Samen is er voor iedereen.

linzen-kastanjesoep

samen linzen-kastanjesoep maken

Het filmen met Jimmy was hetzelfde als met andere kinderen. De kracht van Chef Het Samen zit ‘m in de spontaniteit, want dat levert nu eenmaal de leukste beelden op, die recht tot het hart spreken. Het is de show van de kinderen die het filmpje presenteren. Wij nemen altijd twee schorten mee. Zelf hadden Jimmy en Hugo bedacht ook een koksmuts op te zetten. De kinderen gaan aan de slag en wij volgen ze met de camera tijdens het hakken en snijden. Keet maken en knoeien hoort er ook gewoon bij. Anders zou het ook maar een saaie bedoening zijn. Het is geen laboratorium, het is een keuken!

vriendschap als geheim ingrediënt

Jimmy en Hugo hadden het recept voor deze linzen-kastanjesoep zelf al een keertje geoefend, dat doen alle kinderen die we filmen. Want voor het eerst iets koken en meteen gefilmd worden is een beetje teveel van het goede. Jimmy is een echte lekkerbek, hij proeft spontaan van alles, van kastanjes tot knoflook. En hij heeft heel veel humor. Hugo is weer wat serieuzer en kent Jimmy supergoed, dus dan heb je een klassiek comedy-koppel. Je voelt de vriendschap en de lol tussen Jimmy en Hugo, dat is het ‘geheime’ ingrediënt van al onze filmpjes; Chef Het Samen maak je echt samen.

linzen-kastanjesoep

kijkje achter de schermen

En zo ziet het er tijdens de opnames in de keuken bi Jimmy & Hugo uit. Vlak voordat we beginnen met draaien, nemen Jimmy en Hugo nog snel even alle stappen van het recept door. Moeder Christien maakt er een foto van, en zo ontstond deze ‘making of van the making of’. Een soort Droste effect van het gezonde eten. Enfin, laat je inspireren door ‘onze’ kookhelden en maak ook zelf eens zo’n stoer soepje!

linzen-kastanjesoep

boek bestellen?

Dat kan hier

chef het samen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *