minder vlees eten

een onsje minder

We gaan met z’n allen minder vlees eten. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar er wordt steeds serieuzer en harder op de eet-minder-vlees-knop gedrukt. Afgelopen week verschenen er diverse artikelen in de dagbladen, waarin de duurzame boodschap van het RIVM de wereld in werd geslingerd. Om te lezen nogal taaie en saaie kost. Je krijgt er niet echt honger van. Kan dat niet wat gezelliger en aantrekkelijker?

Gelukkig is Arjen Lubach er ook nog: die maakte vorig jaar een item over de kwestie minder vlees eten. Kijk maar even, ben je meteen op de hoogte, en je kunt er nog om lachen ook.

En wil je die cijfers ook nog even letterlijk op een rijtje, check dan hier onze samenvatting van de vlees-statistieken.

minder vlees eten in de praktijk

Goed, minder vlees eten dus. Nu nog even in de praktijk brengen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Zoek je recepten zonder vlees of vis? Kijk dan eens hier. En wil je het vegan, oftewel puur plantaardig? Hebben we ook, en wel hier. Vandaag komt daar dit recept voor witte bonenburgers bij.

voor 8 burgers / maken: 20 minuten / in de oven: 10 minuten

dit heb je nodig

  • 1 rode ui (100 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 vellen nori (zeewiervellen)
  • 75 gram havermout
  • 400 gram witte bonen (uitlekgewicht, pot)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • tijm, blaadjes van 4 verse takjes tijm, of 1/2 eetlepel gedroogde tijm
  • (koolzaad)olie om te bakken

voor de limoenmayonaise

  • 4 eetlepels mayonaise
  • sap van een halve limoen
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel honing

extra’s

  • rucola, of jonge boerenkool
  • zongedroogde tomaatjes

zo maak je de burgers

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de ui in dunne ringen en hak de knoflook fijn. Verwarm twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook op een laag vuurtje, een minuut of tien tot alles glazig is.

Maal ondertussen de nori en de havermout fijn in de grote mengkom van de keukenmachine. Voeg de schoongespoelde bonen toe, samen met de sojasaus en de tijmblaadjes. Druk een aantal keer op de pulse knop, zodat alles wordt gemalen en er een samenhangend geheel ontstaat. Voeg de uien en de knoflook bij de rest en maal nog een keer kort.

Maak met vochtige handen 8 balletjes. Druk ze voorzichtig plat tot burgers. Verwarm wat olie in een anti-aanbakpan en bak de burgers op middelhoog vuur 2-3 minuten aan beide kanten. Schuif ze 10 minuten in de oven, op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hierna zijn de burgers startklaar.

Terwijl de burgers in de oven staan, klop je alle ingrediënten voor de limoenmayonaise door elkaar. Al je een 100% vegan gerecht wil, kies je uiteraard voor een vegan mayonaise.

Serveer de burgers op een broodje, met wat zongedroogde tomaat en groene blaadjes erbij. Nog wat extra gegrilde groenten op je broodje of ernaast is ook een aanrader. Keet Smakelijk!

minder vlees eten

minder vlees eten

Heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens deze vega burgers: aubergine-tempehburgers. En wat dacht je van deze quinoa-kidneybonenburgers. Of check het recept voor kikkererwtenburgers met een frisse yoghurtsaus. Allemaal goede alternatieven voor minder vlees eten.

kinderkookboeken tip

Nog een fijne tip! Leer ook je kinderen dat minder vlees eten heel lekker kan zijn en geef ze ons nieuwe kinderkookboek: Chef Het Samen met tomaat.

minder vlees eten

  • 128 pagina’s in kleur
  • recepten in stripvorm
  • voor & door kinderen
  • met een flinke schep humor
  • 14,95

Boek bestellen? Dat kan hier.

Wil je er eerst nog wat meer over weten? Kijk dan hier.

En voor de hele familie is er natuurlijk ook nog Keet Smakelijk deel 1 en het Peuter Soepboek.

Keet Smakelijk kinderen groente

Deze boeken bestellen? Dat kan hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *