witte asperges Keet Smakelijk

asperges

Wrijf twee witte asperges tegen elkaar. Als je een rubberig piepje hoort, dan weet je: dit zijn verse, die zijn het lekkerst! Als de asperges stil blijven, kunnen het oudjes zijn….

twee kleuren

Het meest bekend zijn witte en groene asperges (er zijn ook paarse, maar die zie je niet zo vaak). De witte hebben een zachte, subtiele smaak. Maar de groene zijn knapperiger en dat vinden jongere eters vaak aantrekkelijk.

het plasmysterie

In asperges zitten zwavelhoudende stoffen. Ontdek hoe sterk je plas hierdoor kan ruiken na het eten van asperges. Bij Drakenstaarten, ons recept voor groene aspergerisotto  kun je lezen waarom dat handig is.

slank & snel

En als je je afvraagt hoe het komt dat asperges zo slank zijn: er zitten nauwelijks calorieën in. Ze zijn bovendien in topconditie, met een beetje mazzel groeien ze 7 centimeter per dag. Stel je voor dat kinderen dat deden. In asperges zitten veel vezels en foliumzuur, en ze zijn een goede bron van vitamine A, C en K.

op het menu

Witte asperges zijn er nog heel even. Eind juni is het seizoen al weer afgelopen en zullen we tot 2016 moeten wachten om weer van het witte goud te genieten. Grijp je kans en maak je koter(s) nog snel even gek van witte asperges. We hebben 3 recepten met witte asperges op het menu: Slootje met Broodje is een peuterproof recept voor aspergesoep. Ook geschikt voor volwassen eters trouwens: gewoon wat zout of bouillon aan toevoegen en je kunt met het hele gezin aan tafel. Lekker en snel is deze plaattaart met witte asperges en doperwten. En last but not least hebben we aspergepatat in de aanbieding, voorzie de asperges van een krokant paneerlaagje, snij ze in hapklare stukjes en serveer met een lekkere klodder mayonaise.

De rest van het jaar zijn er groene asperges. Ook geen straf trouwens. Maak eens Groene aspergerisotto; vertel je koters het verhaal van de draken en ridders en doe meteen plastest. Of verleid ze met een Broodje Brandgevaar, een tosti met rauwe plakjes groene asperge. O ja, en dan is er ook nog deze snelle pasta met ricotta, verse munt en groene asperges. Moet je zeker ook eens proberen. Keet Smakelijk!

 

.