aubergine

Deze kippen vragen zich af waarom een aubergine in Amerikaans Engels eggplant heet. Dat zit zo: vroeger waren ze niet paars maar wit, en leken ze dus een beetje op een ei. In Europa eten we aubergine sinds de 15e eeuw, maar in India en China al duizenden jaren. In het Sanskriet (dat is het Latijn van India) noemen ze ‘m ’vatinganah’ dat betekent ‘plant die winderigheid geneest.’ Combineer ‘m dus ook eens met bonen. En test of dat uitmaakt.

wat kun je er mee?

Je kunt er veel kanten mee op: grillen, roosteren, bakken en stoven. Alleen rauw kun je ze niet eten, dan verteren ze slecht. Aubergine laat zich prima combineren met knoflook, marjolein of basilicum. Ze komen voor in Griekse Moussaka, Libanese Baba Ganoesj en de Italiaanse Melanzane alla Parmigiana. In Turkije maken ze er Imam Bayilidi van: flauwgevallen of opgetogen Imam. Omdat het zo lekker is (hoewel er ook een verhaal gaat dat de imam flauw viel toen hij de kosten van de ingrediënten hoorde).

tikje te bitter?

Aubergine heeft een licht bitter smaakje, hoewel dat vroeger veel sterker was. Inmiddels is het er grotendeels uitgeweekt, maar als ze wat ouder zijn of overrijp, kun je het bittertje verminderen door ze in plakken te snijden, die je met een beetje zout bestrooid en dan onder een verzwaard bord een half uurtje plat perst. Daarna goed afspoelen en droogdeppen, zodat je ze goed kunt bakken, roosteren of frituren.

daar zit wat in

Vezels, veel soorten vitamine B en mangaan, een zogenaamd sporenelement. In de schil zitten de meeste vitamines en mineralen: niet schillen dus. Het is een bol ding zo’n aubergine maar zelf zal je er niet dik van worden: zoals de meeste groente zitten er nauwelijks calorieën in.

kinderen aan de aubergine

Kleine kinderen kinderen leren de smaak waarderen in een Provencaalse ratatouille met tomaat, rode uien rozemarijn en rozijnen. Lekker bij volkoren pasta, qiunoa of couscous. Aubergines doen het ook prima in onze homemade groenteburgers: Bulldozer Burgers. Of wat dacht je van deze aubergine-taartjes met geheim luik? Last but not least: ook deze snelle curry met aubergine, kikkererwten en spinazie doet het goed bij kinderen.