bietensap

biet - de rode batterij

Alle bietjes helpen. Ze zijn goed voor je hart, aderen, lever en darmen. De rode kleur komt van Betalaine, een onstekingsremmer en ontgiftend spulDoor bietensap wordt zuurstof beter door je bloed vervoerd, en da’s dan weer goed voor je uithoudingsvermogen. Geweldig! Maar het betekent verder niet dat je het met liters tegelijk zou moeten drinken. Drink je namelijk te veel bietensap, dan heeft dat een nadelig effect op de calciumopname. Drink dus gerust een glas bietensap, maar overdrijf het niet.

mix it 

De smaak van biet is vrij sterk, zoet en aards tegelijk. Voor kinderen is dat meestal te veel van het goede, dus mix het liever met een andere groente- of fruitsoort, zoals appel en wortel. Daar hebben we een lekker sapje voor, klik maar op de thumbnail bietensap in de sidebar hiernaast.

op het menu

Wat kun je er nog meer mee? Langzaam roosteren in de oven en dan in een salade verwerken. Of er eens bietenhummus mee, da’s weer eens iets anders op je brood. Veel bietenhaters krijg met deze carpaccio wel aan de biet. Klik op de plaatjes rechts, en je komt bij een stel j=kidsproof bietenrecepten uit. Ook lekker voor volwassen eters trouwens.

kleurig

Pas wel een beetje op bij het snijden en mixen, want biet geeft nogal onuitwisbare vlekken. De kleur is zo sterk, dat sommige mensen er rood van poepen of oranje van plassen. Niet schrikken; het is gewoon een geintje van de rode biet.