10 recepten met boerenkool

boerenkool - winterkost

De ongekroonde keizer van de wintergroenten. Romeinse Soldaten waren er dol op. Galliërs hadden toverdrank – maar zij hadden boerenkool. Prima tegen de kou als je de Alpen over moet trekken. Want die moest de ijskoude Alpen over in een leren tuniekje en je sandalen met geitenwollen sokken. Brrrr! Dan kan je weerstand wel een steuntje gebruiken.

DAAR ZIT WAT IN

Geen calorieën, wel vitamine A en K: A is een antioxidant en K is goed voor je botten en zenuwen. En nog Vitamine B6 en C, plus een enorme berg ijzer en mineralen.

ROME – NEW YORK – SAN FRANCISCO – WINSCHOTEN

Boerenkool wordt vaak gezien als traitionele Hollandse kost, maar is tegenwoordig overal hip & happening. Dankzij Amerikaanse koks, die ‘m herontdekt hebben als powergroente: ze stoppen ‘m in smoothies, maken er groentenchips van en gelukkig mag-ie ook gewoon in een hoofdgerecht.

DOE DE KEET PROEF

Die Romeinse soldaten kwamen uit het huidige Italië dus wij hebben boerenkool in de lasagna gestopt: IJZERVRETERS. Een eigentijdse legereenheid bewijst met een metaaldetector hoeveel ijzer er in zit. En dan is er ook nog een ander pasta recept met boerenkool op deze site: Pasta met boer en kool. Veel sterkte in de winter!