avocado

Technisch gesproken is een avocado geen groente maar een fruitsoort: de vrucht van een avocadoplant. Vandaar die hele dikke pit. Wij doen gewoon of het een groente is, want zo gebruiken we’m ook. Oorspronkelijk komt-ie uit Mexico maar de rest van de wereld vind ‘m ook berelekker.

KINDEREN AAN DE AVOCADO

De romige, zachte structuur en neutrale smaak vinden de meeste kinderen aantrekkelijk. En als ze ‘kale’ avocado niks vinden, vallen ze vaak wel voor quacamole.

DOE DE DRUKTEST

Is-ie rijp? Druk er zachtjes op met je vinger, als je ‘m een beetje in kan drukken is-ie goed. Het rijpen kan je versnellen door ‘m in een papieren zakje met gaatjes te doen, samen met een rijpe appel of banaan.

BINNEN ZONDER KLOPPEN

Een rijpe avocado snij je in de lengte open langs de pit. Helften tegen elkaar indraaien en klaar is kees. Wip de pit eruit je hebt twee helften met een kuiltje. Met een lepel kun je ‘m makkelijk uit de schil halen. Let op: ze worden snel bruin, sprenkel er een beetje citroensap over.

WAT KUN JE ER MEE?

Een halve avocado is ook ideaal om als tussendoortje uit te lepelen, eventueel met een paar korrels zout en een beetje olijfolie. De avocado excelleert in salades, op broodjes, in sushi, in smoothies en in Indonesië maaken ze er zelfs een milkshake van, met chocola. Echt waar.

Beloof ons één ding: koop nooit guacamoledip uit een potje. Daar zit nauwelijks avocado in en een hoop nonsens. Het is echt doodsimpel om te maken en 44,3 keer lekkerder dan elke fabrieksdip.

DAAR ZIT WAT IN

Je zou het niet zeggen, maar deze zachte jongen zit vol vezels. En enkelvoudige onverzadigde vetzuren, goede vetten wat betreft hart en cholesterol. Tel daar bij op Vitaminde C en K, plus het nodige foliumzuur: avocado’s zijn top.

DOE DE KEET PROEF

Avocoado vindt je in onze vegetarische Sushifabriek (niet vergeten je kinderen aan het werk te zetten). Extra romig en voedzaam is deze macamole dip, ook heel verrassend op een broodje. We hebben ook een ijzersterk soepje met doperwten en avocado: Warm Gras. Verder verricht ie goede diensten als topping, bijvoorbeeld in deze wrap met raapstelen .  Last but not least: avocado is heerlijk salades, zoals bijvoorbeeld  in deze salade of in dit Groentegevecht.