kikkererwten recept powerfood

kikkererwten - chickies

Ze zien er uit als bleke hazelnoten maar ze komen echt uit een warm, zonnig en droog klimaat. De piramides zijn gebouw door arbeiders en slaven die leefden op een simpel dieet van uien, knoflook en kikkererwten. Kijk, dat is pas powerfood! In oud-hollands heten ze trouwens kekers. Mooi woord.

GEDROOGD OF VOORGEKOOKT

Droge kikkererwten moet je een halve dag laten weken, of wellen zoals het met een mooi ouderwets woord heet. En dan een uurtje of anderhalf, twee op een laag vuurtje laten koken. Als je daar allemaal geen zin of tijd voor hebt, geen zorgen: ze zijn op iedere straathoek te koop in een glazen pot of blik. Voorgekookt, dus startklaar voor gebruik.

BUDGETBONEN

Gezond en goedkoop, dus een ideale gezinsgroente. Want ze zijn ook lekker klaar te maken. In hoemoes of falafel maar ook super in salades, soepjes of een lekkere curry.

DAAR ZIT WAT IN

En niet een klein beetje: een prima protëinebron door alle eiwitten. Vezels waar je ook niet gauw genoeg van krijgt. Foliumzuur, ijzer, magnesium. Meer kikkererwten op het menu!

KINDEREN AAN DE KIKKERERTWEN

Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar alleen de naam al maakt dat ze meestel snel vrienden worden.

DOE DE KEET PROEF

Er zitten kikkerewten in – je raadt het al – onze Kikkererwtensoep. Je vindt ze ook in de snelle Apenburgers, en ze doen mee in Gevaarlijk Lekker Thais Hapje. Dus je bent gewaarschuwd. Vanmiddag komen daar nog twee recepten voor hummus bij, want die mogen natuurlijk niet ontbreken in de kikkererwtencollectie.