tomaat - groen licht

Ze zeggen dat tomaten je jong en sterk houden. Het mannetje op de foto is bijvoorbeeld 85, maar dat zou je niet zeggen, toch? Allemaal dankzij de tomaten.

daar zit wat in

Een soort wondermiddel: lycopeen. Dat is nou zo’n anti-oxydant. Dat betekent zoveel als: dat je lichaam niet zo snel gaat roesten en je minder snel hart-en vaatziekten krijgt.

koud & warm

Een tomaat op een boterham met ei of kaas, ook helemaal super bij ontbijt of lunch. Kerstomaatjes zijn een ideale snack. In sla zijn ze bijna onmisbaar. Verse tomaten doen het heel erg goed in soep en in sauzen.

Als je tomaat verwarmt, krijg je nog meer lycopeen binnen. De beste vriend van tomaat is broccoli: als je die samen in een maaltijd stopt is de combinatie nog gezonder, ze boosten elkaars voedingswaarden, kwestie van synergie. Tomatensaus met gestoomde broccoli is daardoor een extra gezonde combinatie. En het ziet er nog leuk uit ook, dat rood met groen.

vers of ready-made

Als je geen verse tomaten in huis hebt: met tomaat uit blik kun je prima koken. Pastasauzen verschillen erg: van goed tot fabriekstroep. Lees het etiket en let op onnodige toevoegingen, van suiker tot e-nummers. In ‘gewone’ ketchup zit tomaat, maar vooral veel suiker. Mocht je zin hebben om zelf ketchup te maken: hier is het recept voor ketchup zonder suiker.

doe de keet-proef

Cherry tomaten en Roma Tomaten vindt je in Plonstomaatje. Verder zitten er natuurlijk tomaten in de Griekse Salade. En ook in Koud Kunstje en de Doe-Het-Zelf Pasta. Check ook onze wraps – In de Prak Gedraaid – voor een extra portie tomaten. En maak ook eens een lasagna voor IJzervreters, een broodje met Gestampte Dophertjes of soep met Bouwstenen. Of wat dacht je een smoothie met aardbeien en tomaat? Voor een directe link naar de recepten gewoon even op de plaatjes hier rechts klikken. Keet Smakelijk!