blije boon

bonen - alle kleuren

De boon komt uit Peru en werd door indianenstammen door Zuid en Midden-Amerika verspreid. Die wisten wel wat je nodig had voor een goede oogst: een regendans en een lading bonen.

daar zit wat in

Bonen zijn supersterren: goedkoop en lekker. Ze zitten bomvol vitaminen, proteïnen en mineralen. Tegelijkertijd zitten er weinig calorieën in. Bonen zijn een goede vervanger van vlees. Boon is je verdiende loon!

soorten & maten

Gisteren (4 november ’15) bracht de Gezondheidsraad voor het eerst sinds 10 jaar weer nieuwe richtlijnen voor gezonde en ecologische voeding uit. Belangrijkste advies en verandering: eet meer #plantaardig. Dat betekent volgens de Gezondheidsraad onder andere minmaal 1 x per week bonen/peulvruchten eten. Dat wordt nog een flinke inhaalslag voor NL, want op de een of andere manier zijn ze niet echt populair. De helft van de Nederlanders eet ze niet of nauwelijks. Toch zijn bonen alles behalve saai, er zij zoveel vormen, smaken en kleuren. Los of in peulen, groen, wit, rood, zwart of geel…. je hebt adukibonen, kievitsbonen, zwarte bonen, sperziebonen, borlottibonen, favabonen, kidneybonen en -tig andere soorten bonen.

hoe knakt ie?

In de zestiende eeuw meegenomen door de Spanjaarden naar Europa. Daar waren ze lange tijd heel exclusief, pas in de 19e eeuw ging iedereen aan de bonen. nu vind je ze overal: China, India, Egypte, Verenigde Staten, Iraq, en heel Europa en de VS. Dat betekent dat ze soms wel heel ver reizen. Een snijboon uit Egypte is na zo’n lange reis gewoon rubber. Laat je kinderen de indianentest doen: verse snij- en sperziebonen buigen niet, die breken met een frisse knak doormidden!

op het menu

Klik op een van de bonenfoto’s hiernaast en je kunt weer een tijdje voort met bonen. Serveer sperziebonen bijvoorbeeld bij de Doe-het-zelf Pasta. Kidneybonen en bruine bonen vind je in deze tortilla’s, oftewel In de prak gedraaid, een family favorite. Kijk ook even bij Bokkenbonen, ons recept voor pasta met bonen en geroosterde tomaatjes. Lekker snel en makkelijk is deze maaltijdsalade met goddelijke dressing. En voor op brood is er een snelle spread van witte bonen met dillepesto….. de mogelijkheden met bonen zijn echt oneindig. Nog meer recepten met peulvruchten? Kijk dan even hier bij ‘linzen’, daar staan een paar heerlijke maaltijdsoepen, een wrap met rode linzen en een zelfs een power choc waar we ‘stiekem’ linzen in hebben verstopt.